Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εβδομη επέτειος της δεύτερης Ιντιφάντα

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις κύλησε, χτες, η έβδομη επέτειος από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Ηδη, πέρασαν επτά χρόνια από την προκλητική επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στον περίβολο του τεμένους αλ Ακσα, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, που απελευθέρωσε τη συσσωρευμένη παλαιστινιακή οργή. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με αληθινές σφαίρες από τον ισραηλινό στρατό. Και τα υπόλοιπα... έχουν γράψει, ήδη, ιστορία.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, από το Σεπτέμβρη του 2000 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.453 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές επιθέσεις και έχουν τραυματιστεί δεκάδες χιλιάδες. Από την άλλη, έχουν σκοτωθεί 1.114 Ισραηλινοί. Εχει ανεγερθεί διαχωριστικό τείχος στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, το οποίο προσάρτησε άλλο ένα 8,5% του παλαιστινιακού εδάφους. Η ανεργία στα παλαιστινιακά εδάφη διπλασιάστηκε και τουλάχιστον το 30% των Παλαιστινίων ζει σε απόλυτη φτώχεια, με ολόκληρες οικογένειες να αρκούνται με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι από 1.650 έφτασαν τους 11.000.

Χτες, όπως μετέδιδαν τα παλαιστινιακά πρακτορεία, δεν έγιναν εκδηλώσεις μνήμης. Οχι γιατί οι Παλαιστίνιοι ξέχασαν την ημερομηνία. Αλλά γιατί πλέον, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιο απασχολημένοι κατ' αρχάς να επιβιώσουν και κατά δεύτερον να καταφέρουν να διατηρήσουν την ενότητά τους, που νιώθουν να απειλείται όσο ποτέ άλλοτε από την αιματηρή αντιπαράθεση Φατάχ - Χαμάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ