Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ούτε λεπτό καθυστέρηση!

Την επομένη των εκλογών ήρθε η πρώτη «σφαλιάρα»: Η τιμή του ψωμιού, σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέβηκε κατά 30%! Ενα προϊόν διατροφής, που αποτελεί καθημερινή ανάγκη για τον άνθρωπο, γίνεται πανάκριβο και καθίσταται απλησίαστο για το φτωχό. Σε λίγο καιρό έρχεται κι άλλη «κατραπακιά»: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει μέχρι και 10 λεπτά το λίτρο, σε σχέση με πέρσι. Κι άντε οι φτωχοί να βρουν τα πολύ περισσότερα χρήματα που απαιτούνται για να γεμίσουν οι δεξαμενές. Η επέλαση της ακρίβειας επεκτείνεται και σε πολλά άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης - στα σούπερ μάρκετ προωθούνται αυξήσεις σε προϊόντα που φτάνουν μέχρι και 35% - και χτυπάει, με ιδιαίτερη αγριότητα, τη λαϊκή οικογένεια, τη φτωχολογιά.

Τ ο γεγονός ότι αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινάει μια νέα, πιο άγρια επιδρομή της ακρίβειας σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι η πιο τρανή απόδειξη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται και την οποία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει, πιο αποφασιστικά, η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή η πολιτική, που παραδίνει τα πάντα στη λειτουργία της «ελεύθερης» αγοράς και του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, αυξάνει, συνεχώς, το κόστος λαϊκής διαβίωσης και, ταυτόχρονα, μειώνει, διαρκώς, την αγοραστική δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων, κρατώντας καθηλωμένα τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Η «από πρωίας» έναρξη της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, οδηγεί, αβίαστα, στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη «νέα» κυβέρνηση. Επομένως, δεν πρέπει να της δώσουν καμιά «διορία», την παραμικρή «πίστωση χρόνου», να μην επιδείξουν ούτε ώρα «αναμονής», ούτε λεπτό «ανοχής». Η όποια καθυστέρηση στην εκδήλωση της λαϊκής αντίδρασης και στην ανάπτυξη της αγωνιστικής αντίστασης του μαζικού, λαϊκού κινήματος, θα εκληφθεί από τους κυβερνώντες σαν ένδειξη ανοχής, ή, εν πάση περιπτώσει, αδυναμίας. Κι αυτό θα τους καταστήσει πιο αδίστακτους και πιο προκλητικούς, θα τους «λύσει τα χέρια» να προχωρήσουν, πιο γρήγορα, στην εφαρμογή των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» - Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Παιδεία, Υγεία κ.ά. - που έχουν έτοιμες.

Η εκλογική αποδυνάμωση του δικομματισμού - στο βαθμό που επιτεύχθηκε - και, προπάντων, η ενδυνάμωση του ΚΚΕ, δίνει τη δυνατότητα στο εργατικό και, γενικότερα, στο μαζικό, λαϊκό κίνημα να οργανώσει καλύτερα την πάλη του για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η λαϊκή αντίδραση είναι η μόνη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα χειρότερα που έρχονται. Το αν και κατά πόσο θα «περάσει» η νέα επίθεση της «νέας» κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσον η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα αποφασίσουν να κάνουν «πρώτη προτεραιότητα» την αντίσταση και την αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι κομμουνιστές, όπως το υποσχέθηκαν προεκλογικά, θα δώσουν, και πάλι, όλες τις δυνάμεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος τους, αυτό είναι το καθήκον τους...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ