Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ
Ανοίγουν δρόμους στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου

Μετά τις φωτιές έρχονται οι κερδοσκόποι

Eurokinissi

Μετά τις φωτιές έρχονται οι κερδοσκόποι
Οι δύο μεγάλοι οδικοί αυτοκινητόδρομοι θα αποτελέσουν τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ανασυγκρότηση που υπηρετεί πρώτα απ' όλα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη, που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση ως «ανασυγκρότηση» δε σημαίνει παρά: Και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζομένους και τα μικρομεσαία στρώματα των περιοχών, καθώς και τη ριζική αλλαγή στο περιβάλλον, καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν από το λεγόμενο αγροτουρισμό και την κερδοσκοπική δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασε σε αδρές γραμμές ο Γ. Σουφλιάς μετά τη διυπουργική σύσκεψη. «Πιστεύω ότι με τους δύο μεγάλους δρόμους που γίνονται - αυτούς που ονομάζουμε και «Δρόμους Ανάπτυξης» - η περιοχή θα έχει πολύ καλύτερες συνθήκες στο μέλλον για ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εννοώντας τούς υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους «Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος -Τσακώνα», που αποτελεί προέκταση της «Ιόνιας Οδού» και «Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη». Ο υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν «για την τόνωση της οικονομίας και της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών» θα γίνουν με βάση αυτούς τους άξονες.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των πληγέντων περιοχών φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα ανέτοιμη και κινείται ακόμα σε επίπεδο μελετών και κατευθύνσεων, δίχως να αποσαφηνίζει ακόμα τις πηγές και το ύψος της χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ο επικεφαλής του ειδικού ταμείου Π. Μολυβιάτης περιορίστηκε να αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 149,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το κτίσιμο των καμένων σπιτιών.

Οπως διευκρίνισε ο Γ. Σουφλιάς, πρόκειται για 1.100 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 800 που έχουν καταστραφεί μερικώς σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Αττική. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατασκευή των σπιτιών δε θα ανατεθεί σε κατασκευαστικές εταιρείες, θα δοθούν τα χρήματα σε κάθε έναν πυρόπληκτο χωριστά, αλλά η κυβέρνηση θα θέσει ορισμένες προδιαγραφές, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως ακόμα. Μακρύς είναι ο δρόμος για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Για το τελευταίο, ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι η μελέτη αναδάσωσης δεν έχει καν ξεκινήσει, αφού δεν έγινε η αεροφωτογράφιση διότι «υπήρχε κάποια ζημιά στο σύστημα αεροφωτογράφισης που έχει η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού». Υποσχέθηκε όμως ότι θα αρχίσει από σήμερα, ώστε οι μελέτες της αναδάσωσης να τελειώσουν τον Οκτώβρη -Νοέμβρη...

Γενικότερα, πάντως, ο υπουργός εκτίμησε ότι «έχουμε δρόμο μακρύ μπροστά μας», καθώς από τη συζήτηση που έγινε χτες προέκυψε ότι «τα άμεσα μέτρα που χρειάζονταν πάρθηκαν αμέσως, εφαρμόστηκαν αρκετά καλά, αλλά, βεβαίως, από εκεί και πέρα, έχουμε μακρύ δρόμο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για την ανασύνταξη όλης αυτής της περιοχής και περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ