Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προτεραιότητα ... η «βιτρίνα»

«Οχι» της πολεοδομίας στο κτίριο των πρώην καπναποθηκών του Κεράνη στο Ρέντη

Κάποιοι επιμένουν ότι αυτό αποτελεί «ανάδειξη» της ανασκαφής στου Μακρυγιάννη...
Κάποιοι επιμένουν ότι αυτό αποτελεί «ανάδειξη» της ανασκαφής στου Μακρυγιάννη...
Η πολεοδομία Πειραιά διέκοψε (20/9) τις εργασίες στις πρώην καπναποθήκες Κεράνη (Ρέντης), όπου η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το ΥΠΠΟ, καθώς διαπίστωσε στη μελέτη όσα καταγγέλλουν επί μήνες οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ: «Ελλείψεις ως προς τον έλεγχο στατικής επάρκειας του υπάρχοντος κτιρίου και των ενισχύσεών του (...)»!

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, με αυτή την αφορμή, επανέρχεται και σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η διακοπή «ενισχύει τα ερωτηματικά» για τον τρόπο κατασκευής ενός κτιρίου «επιτελικής δημόσιας διοίκησης(...) Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η πολεοδομία δεν έχει συντάξει το από το νόμο προβλεπόμενο πρακτικό, μετά τη διενέργεια αυτοψίας (9/8) στο κτίριο».

«Η καθυστέρηση αυτή», συνεχίζει ο Σύλλογος, «σε συνδυασμό με την περίεργη σιωπή γύρω από τις υπόλοιπες πλευρές των καταγγελιών μας (κυκλοφοριακή μελέτη, θέσεις στάθμευσης, αερισμός, φωτισμός κ.ά.), την παρέλευση σχεδόν τριών μηνών και τη συστηματική άρνηση να δώσουν στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που θα ξεκαθάριζαν τις συμβατικές υποχρεώσεις του κατασκευαστή και το οικονομικό τίμημα του έργου», καταλήγει στο «σοβαρό ερώτημα: Τι κτίριο θα παραλάβει το Δημόσιο;». Επισημαίνει ότι κατ' επανάληψη έχει καταθέσει προτάσεις για αξιοποίηση των κτιρίων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ στην Πλάκα και του πρώην «Ακροπόλ» για στέγαση του υπουργείου. Εδώ, σημειώνουμε ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, απηχώντας τη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, είχε χαρακτηρίσει «βαρίδια» τα κτίρια στην Πλάκα!

Τέλος, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για οριστική ματαίωση της σχεδιαζόμενης μεταφοράς του ΥΠΠΟ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση περί άλλα «τυρβάζει». Ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, επισκέφθηκε χτες το σχεδόν έτοιμο νέο μουσείο Ακρόπολης, που επιβεβαιώνει τους φόβους των φορέων που αντιδρούσαν στη χωροθέτησή του στου Μακρυγιάννη, ότι θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο βράχο και θα ενταφιάσει πολεοδομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά, ακόμη περισσότερο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Το μόνο που «είδε» ο υπουργός ήταν ...«ένα υπερσύγχρονο μουσείο, σε διαλεκτική σχέση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης»!

Η απάντηση δεν πρέπει να εκπλήσσει, αφού οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον πολιτισμό κάθε άλλο παρά αυτόν υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστικό, πως μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τον πρωθυπουργό, ο πρώτος δήλωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην Αρχαία Ολυμπία, για να γίνει ομαλά η τελετή της αφής της φλόγας τον Μάρτη του 2008»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ