Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Ντέρμπι» οι εκλογές...

Τη δικομματική «λογική» και διλήμματα υπηρετούν σταθερά οι δημοσκοπήσεις με τις οποίες οι διαμορφωτές της «κοινής γνώμης» βομβαρδίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Το κυρίαρχο μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι ότι οι εκλογές είναι «ντέρμπι» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και, άρα, πίσω από τους δύο μονομάχους πρέπει να στοιχηθούν κυρίως οι «αναποφάσιστοι», που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.

Από την άλλη, στις δημοσκοπήσεις «ανιχνεύεται» μια τάση κατά του δικομματισμού και μια διάθεση τιμωρίας των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρείται βέβαια να μη φτάσει στην κάλπη. Ενδεικτικό είναι στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης του «Αλφα» το 63,3% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια ισχνή αυτοδυναμία. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται κατά 2 μονάδες του ΠΑΣΟΚ και συγκεντρώνει 36,8% των προτιμήσεων έναντι 34,8% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,8%, ο ΣΥΝ 4,5%, ο ΛΑΟΣ 4%, ενώ οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 12%. Στην παράσταση νίκης («ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές») το 62,1% απαντά η ΝΔ και το 28,4% το ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53,6%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση προκήρυξε πρόωρες εκλογές εξαιτίας του πορίσματος Ζορμπά, ενώ δε συμφωνεί με τις πρόωρες εκλογές. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB έγινε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη σε δείγμα 1.600 ατόμων τηλεφωνικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ