Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Παράθυρα» στο δικομματισμό

Κυρίαρχος του τηλεοπτικού προεκλογικού παιχνιδιού - που επίσημα ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο - στους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι για μια ακόμη φορά ο δικομματισμός. Ο προεκλογικός τηλεοπτικός «πυρετός» έχει ανέβει μόνο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι μεγαλοκαναλάρχες προκαλούν από τις πρώτες κιόλας μέρες βγάζοντας σχεδόν εκτός «οθόνης» το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ακόμα και με την προχτεσινή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας για τους όρους και το χρόνο προβολής των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών γίνεται κατανοητό ότι απ' αυτή ευνοούμενος είναι ο δικομματισμός, ενώ το ΚΚΕ, το τρίτο κόμμα της Βουλής αλλά και τα υπόλοιπα, ουσιαστικά τα αφανίζει. Αλλωστε, ο χρόνος που αναλογεί στα δύο μεγάλα κόμματα είναι από 40%, ενώ μόλις το 20% του χρόνου διατίθεται στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΛΑ.Ο.Σ.

Ενας συνωστισμός από υπουργούς και πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων που παρήλασαν από τηλεοπτικό «παράθυρο» σε «παράθυρο» για τους επικοινωνιακούς τους διαξιφισμούς, επικράτησε την Πέμπτη 16 Αυγούστου, την ημέρα που ο υπουργός Επικρατείας ανήγγειλε τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ALTER, ALPHA και MEGA την ημέρα εκείνη στα κεντρικά δελτία ειδήσεών τους δεν είχαν καλεσμένο κανέναν εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Αντιθέτως, σ' αυτά συμμετείχαν οι Κ. Μητσοτάκης (ΝΔ), Μ. Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ), Μ. Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ), Αδ. Γεωργιάδης (ΛΑ.Ο.Σ.), Λ. Ζαγορίτης (ΝΔ), Π. Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ), Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) και Α. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ).

Η ίδια σχεδόν κατάσταση επικράτησε και τις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία με τους καλεσμένους των «προεκλογικών» παραθύρων των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών τις τελευταίες τρεις μέρες, τα οποία ήταν διάπλατα «ανοιχτά» σχεδόν μόνο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι που συμμετείχαν στα «παράθυρα» από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα 20 Αυγούστου είναι οι εξής:

Το Σάββατο 18 Αυγούστου:

  • ALTER: Πρώτο «παράθυρο» με προσκεκλημένους τον Σ. Δαϊλάκης (ΝΔ), Γ. Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ), Θ. Λεβέντης (ΣΥΝ). Στο δεύτερο «πάνελ» οι Κ. Κιλτίδης (ΝΔ), Μ. Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ).
  • ALPHA: Δικομματικός καυγάς με τους Χ. Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Σούρλα (ΝΔ).
  • ΑΝΤΕΝΝΑ: Συμμετέχοντες οι Γ. Τραγάκης (ΝΔ), Τ. Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Τούσσας (ΚΚΕ).
  • MEGA: «Παράθυρο» για τους Α. Ντινόπουλο (ΝΔ) και Β. Πατουλίδου (ΠΑΣΟΚ).

Την Κυριακή 19 Αυγούστου:

  • ALTER: Στο πρώτο δικομματικό «παράθυρο» οι Π. Φουντουκίδου (ΝΔ) και Π. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ). Στο δεύτερο οι Ν. Καραχάλιος (ΝΔ) και Γ. Λιάγκας (ΠΑΣΟΚ).
  • ALPHA: Στο πρώτο δικομματικό «παράθυρο» οι Γ. Τραγάκης (ΝΔ) και Γ. Ανωμερίτης (ΠΑΣΟΚ). Στο δεύτερο οι Π. Ψωμιάδης (ΝΔ) και Σ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ).
  • MEGA: Συμμετείχαν οι Ν. Νικολόπουλος (ΝΔ), Β. Αργύρης (ΠΑΣΟΚ) και Α. Καλύβης (ΣΥΝ).
  • ANTENNA: Στα προεκλογικά «παράθυρα» οι Α. Σταύρου (ΝΔ), Φ. Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ) και Ρ. Αξελός (ΣΥΝ).

Την Δευτέρα 20 Αυγούστου:

  • ALTER: Στο στούντιο φιλοξενούμενος ο αποχωρήσας υφυπουργός Εσωτερικών Α. Ανδρεουλάκος. Στα «παράθυρα» οι Α. Λυκουρέντζος (ΝΔ) και Σ. Γιάννακα (ΠΑΣΟΚ).
  • ALPHA: «Αντίπαλοι» οι Γ. Αλογοσκούφης (ΝΔ) και Ν. Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ).
  • MEGA: «Παράθυρο» για τους Π. Ψωμιάδη (ΝΔ), Ν. Μπίστης (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Παφίλη (ΚΚΕ).
  • ANTENNA: Φιλοξενούμενος ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και στο «παράθυρο» που ακολούθησε ο Β. Μιχαλολιάκος (ΝΔ) και Γ. Μαγκριώτης (ΠΑΣΟΚ).

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει συγκροτήσει ειδικά κλιμάκια ανά την Ελλάδα για να ελέγχει την τήρηση των όρων και του χρόνου προβολής των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ζητώντας τους να υποβάλλουν συγκεκριμένα στοιχεία εντός εύλογου χρόνου.


Α. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονοπώλιο οι κυβερνητικές ...ειδήσεις(2011-02-09 00:00:00.0)
Προεκλογικοί αποκλεισμοί(2007-09-07 00:00:00.0)
Πρόκληση ο αποκλεισμός του ΚΚΕ(2006-04-12 00:00:00.0)
Σε «αποκλεισμό» η πολυφωνία(2006-03-29 00:00:00.0)
«Σκληρό ροκ» αποκλεισμών(2004-03-04 00:00:00.0)
Το «μεγαλείο» της ανισότητας(2001-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ