Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βρέθηκε τεράστιο άγαλμα του Αδριανού

Τμήμα ενός τεράστιου αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.) ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε αρχαιολογικό χώρο στη νοτιοκεντρική Τουρκία. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκτιμάται ότι το ύψος του αγάλματος έφτανε έως και τα 5 μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί το κεφάλι, το ένα πέλμα και τμήμα του ενός ποδιού, ενώ υπολογίζεται ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερα τμήματα.

Το πέλμα έχει μήκος 80 εκατοστά και το πόδι - από το γόνατο ές τον αστράγαλο - 70 εκατοστά. Το κεφάλι έχει μήκος 70 εκ. και είναι σχεδόν άθικτο εκτός από τη σπασμένη μύτη. Τα κομμάτια βρέθηκαν σε βάθος πέντε μέτρων, ανάμεσα στα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών στην περιοχή Σαγαλασσός, 100 χλμ. βόρεια της Αττάλειας.

Το άγαλμα χρονολογείται στα πρώτα χρόνια βασιλείας του Αδριανού, ενώ η περίτεχνη διακόσμηση του σανδαλιού παραπέμπει σε στρατιωτική εμφάνιση του αυτοκράτορα. Την ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου, που ερευνά την περιοχή από το 1990. Τα ρωμαϊκά λουτρά, μέσα στα οποία βρέθηκε το άγαλμα, γκρεμίστηκαν από ισχυρό σεισμό στα τέλη του 6ου αι. ή στις αρχές του 7ου αι.

Τις τελευταίες ημέρες οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μαρμάρινα δάχτυλα ποδιού που συνδέονται με πίρους σε ένα μακρύ φόρεμα, που ανήκει πιθανότατα στο επίσης τεράστιο άγαλμα της συζύγου του Αδριανού, Σαμπίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ