Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Σφίγγουν τα λουριά

Υποχρεωτικός είναι (και επίσημα) από χτες ο αιματολογικός έλεγχος των ποδοσφαιριστών. Η ΕΠΟ αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΠΑΕ και θεσμοθέτησε τη σχετική διαδικασία αναφορικά με τις ουσίες Ερυθροποιητίνη και Αυξητική Ορμόνη. Μάλιστα οι ποινές που προβλέπονται είναι αρκετά αυστηρές. Αρνηση ελέγχου σημαίνει 8μηνο αποκλεισμό από πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ θετικό δείγμα (άρθρο 32α, β ΚΑΠ) «2χρονο αποκλεισμό από κάθε επίσημο ή φιλικό αγώνα και ανάκληση δελτίου ή επαγγελματικής ιδιότητας». Η υποτροπή οδηγεί σε οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΠΟ. Αν αποδειχθεί συμμετοχή ανθρώπων της ΠΑΕ, η εταιρία θα τιμωρείται με αφαίρεση 15 βαθμών από το πρωτάθλημα. Εκτός των παραπάνω, ο σχετικός φάκελος θα παραπέμπεται στις Εισαγγελικές Αρχές.

Βήματα θετικά αν και υπάρχουν δύο αλλά. Αφ' ενός, απουσιάζει η αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας του ντόπινγκ. Δηλαδή, η «ανάγκη» υλοποίησης του υπερανθρώπου λόγω των συμφερόντων που διακυβεύονται... Αφ' ετέρου, η προϊστορία του θέματος αλλά και της εν γένει εφαρμογής των νόμων είναι... πονεμένη. Δε φτάνει να θεσπίζονται, πρέπει και να εφαρμόζονται, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που θίγουν...

Κατά τ' άλλα, το ΔΣ της ΕΠΟ τροποποίησε κάποια άρθρα του κανονισμού διαιτησίας (ΚΑΔ). Μεταξύ άλλων, μείωσε τον αριθμό των διαιτητών. Στην εθνική κατηγορία θα 'ναι 24 (από 26), στην Α' 40 (60) και στη Γ' 50 (69). Ακόμα, διαιτητές που δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του 50%+1 των ΠΑΕ κάθε κατηγορίας μπορούν ν' αντικαθίστανται μέχρι του αριθμού των πέντε για κάθε περίοδο. Η ΕΠΑΕ έχει το δικαίωμα να παραπέμπει διαιτητές για παραβάσεις των αγωνιστικών καθηκόντων τους καθώς και για παραβάσεις του άρθρου 52 του ΚΑΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ