Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Είκοσι χρόνια φαγούρας

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 κάποιοι «φωστήρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου σκέφτηκαν απλώς... καπιταλιστικά. Να φέρουν στο χώρο τον επαγγελματισμό αφήνοντας στην πάντα τον αγνό ερασιτεχνισμό. Από εκείνη την εποχή πέρασαν 20 χρόνια και αν κάποιος θέλει να κάνει «ταμείο» θα τον πιάσει η... καρδιά του. Από πού ν' αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

Οι ομάδες έγιναν έρμαια παραγόντων αμφιβόλου ηθικής που διά μέσω του ποδοσφαίρου προσπάθησαν να ανεβάσουν τις... μετοχές τους. Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα. Γιώργος Κοσκωτάς, Αργύρης Σαλιαρέλης και ένα σωρό ακόμη που έχουν πάρε δώσε με τη Δικαιοσύνη κάθε λίγο και λιγάκι. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εξαγοράσουν πρωταθλήματα και γενικότερα καταστάσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο και το μόνο που ουσιαστικά πέτυχαν ήταν να βυθίσουν το σκάφος ακόμη πιο βαθιά.

Αλήθεια, ποια είναι η ταυτότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Καμία. Πακτωλός χρημάτων για παίκτες εγχώριους και τα δικά μας παιδιά στον πάγκο να γυαλίζουν τα παπούτσια βεντετών από την αλλοδαπή, που έρχονται για καλές αρπαχτές συνήθως στα γεράματά τους. Μετά σου λέει γιατί δεν... τσουλάει η Εθνική ανδρών. Οι νέοι «πετάνε», όμως μένουν «αιώνια» νέοι και χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Το σχετικά νέο «φρούτο» που ακούει στο όνομα ΕΠΑΕ έχει ενώσει όλους τους «άρχοντες» προέδρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί μόνο να ανεβάσει τα κέρδη, όμως στη βάση το απόλυτο μηδέν. Ολοι τώρα τελευταία κόπτονται για τη διόρθωση των γηπέδων, όμως για τη διόρθωση του μυαλού των εφήβων (χούλιγκαν) που τους έχουν κάνει πειθήνια όργανά τους, ποιος στ' αλήθεια νοιάζεται; Μήπως η πολιτεία;

Δυστυχώς και αυτή «ποιεί την νήσσαν», αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

Ομως ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Τώρα το ντοπάρισμα έχει γίνει πλέον κάτι το εντελώς φυσιολογικό. Το παραδέχονται άλλωστε σχεδόν όλοι, άσχετα αν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΠΑΕ και ΓΓΑ δεν έχει τελειωμό και όλα αυτά για το χρήμα. Τον τζόγο. Αν τελικά το Προκαθορισμένο Στοίχημα περιλαμβάνει και αγώνες από τα ελληνικά πρωταθλήματα. Καβγάς, δηλαδή, για το... ψητό. Ολ' αυτά στην Ελλάς του 2000...


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ