Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
«Εγκλημα» με πολιτικές ευθύνες

Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη για το θάνατο των δύο εργατών στη Ζώνη, απαίτησε το ΚΚΕ. Προκλητική η στάση του υφυπουργού απασχόλησης Γ. Γιακουμάτου στη Βουλή

Καμία συγκάλυψη στους φονιάδες απαίτησε χθες στην αίθουσα της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε για τον τραγικό θάνατο των δυο εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Προκλητική ήταν, όμως, η στάση του υφυπουργού Εργασίας Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει ...ατύχημα το γεγονός, ενώ ισχυρίστηκε ότι διενεργούνται καθημερινά έλεγχοι στους χώρους δουλιάς.

Οπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, έτσι και για τους δύο νεκρούς εργάτες του «AILSA CRAIG», ο αρμόδιος υφυπουργός Απασχόλησης επιχείρησε να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και να παρουσιάσει ...καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Οπως είπε, «η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι ένας δύσκολος και επικίνδυνος χώρος εργασίας με συνθήκες που μεταβάλλονται διαρκώς». Μάλιστα, και πάλι προσπάθησε να φορτώσει τις ευθύνες στις πλάτες των Επιτροπών Ελέγχου, αφού, όπως είπε, η Ζώνη «ελέγχεται καθημερινά από 6μελείς μεικτές επιτροπές». Εφτασε, δε, στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε «με πράξεις συγκεκριμένες και θεσμικές αλλαγές ότι σεβόμαστε το μόχθο των εργαζομένων», όταν αυτή η κυβέρνηση κουρέλιασε το «Μητρώο των επιχειρήσεων» και επέτρεψε σε κάθε τυχόντα να κάνει τον εργολάβο.

Οσον αφορά τους εργοδότες, υποστήριξε ότι «υπάρχουν ευθύνες και αυτές θα καταλογιστούν στο ακέραιο». Τέλος, έφτασε στο σημείο να πει στο ΚΚΕ «να μην προτρέχει και να μη λαϊκίζει με ελαφρά συνείδηση», προφανώς γιατί ενοχλείται από τις παρεμβάσεις του Κόμματος.

Οι κυβερνήσεις καλύπτουν την ασυδοσία

«Πρόκειται για έγκλημα!», υπογράμμισε, στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και απαίτησε από την κυβέρνηση: «Να σταματήσετε τη συγκάλυψη των φονιάδων» και «να πάρετε τις πολιτικές σας ευθύνες». Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υφυπουργού, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σημείωσε πως «είναι προσβολή στη μνήμη αυτών που χάθηκαν να λέτε ότι ήταν ατύχημα» και αυτό «όταν δεν παίρνονται μέτρα ασφαλείας κι όταν υπάρχει εντατικοποίηση».

Το δυστύχημα, σημείωσε η βουλευτής, δεν οφείλεται «σε κάποια κακιά στιγμή ή συγκυρία». Αντίθετα - τόνισε - «στη Ζώνη ο χρόνος είναι χρήμα και οι εργολάβοι πιέζουν», αυτό μαρτυρούν οι 15 νεκροί, μόλις από το 2000, και υπενθύμισε ότι μερικές ώρες μετά το συμβάν «κανείς δεν μπορούσε να πει ποιος ήταν ο αριθμός των εργαζομένων πάνω στο κατάστρωμα». Οσον αφορά στους ελέγχους, η Β. Νικολαΐδου επισήμανε ότι «μόνο έλεγχος δε γίνεται», ενώ παράλληλα «υπάρχει πρόβλημα και με τους εργολάβους αφού οι κυβερνήσεις με τη νομοθεσία καλύπτουν την ασυδοσία». Μάλιστα, θύμισε ότι «πέρυσι όταν μιλάγαμε για επιτροπές που δε λειτουργούν η κυβέρνηση έκανε λόγο για ευθύνες των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ