Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σταμάτησε εργοτάξια που λειτουργούσαν στο λιοπύρι

Να απαιτήσουν και να επιβάλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καλεί τα σωματεία το ΠΑΜΕ

Σταμάτησαν χτες οι εργασίες σε μεγάλα εργοτάξια, με παρέμβαση του Συνδικάτου. Ωστόσο, ο καύσωνας συνεχίζεται και η ανάγκη επαγρύπνησης των Συνδικάτων παραμένει
Σταμάτησαν χτες οι εργασίες σε μεγάλα εργοτάξια, με παρέμβαση του Συνδικάτου. Ωστόσο, ο καύσωνας συνεχίζεται και η ανάγκη επαγρύπνησης των Συνδικάτων παραμένει
Την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προκάλεσαν χτες οι αυθαιρεσίες εργοδοτών που ακόμα και σε αυτές τις επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες καύσωνα εξανάγκαζαν τους εργαζόμενους σε εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στη Λεωφόρο Καβάλας, μετά τις 11 το πρωί, σε δύο εργοτάξια, το πρώτο με ανάδοχο την κατασκευαστική J&P και το δεύτερο με ανάδοχο την κατασκευαστική «ΑΚΤΩΡ», δούλευαν εργάτες, την ώρα που η θερμοκρασία υπό σκιά έφτανε τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ακριβώς γινόταν και στο εργοτάξιο επί της Λ. Κηφισού όπου κατασκευάζεται νέο ΙΚΕΑ, με ανάδοχο και πάλι την κατασκευαστική «ΑΚΤΩΡ». Και στις τρεις περιπτώσεις οι εργασίες σταμάτησαν ύστερα από την παρέμβαση του Συνδικάτου, που περιόδευε στους χώρους δουλιάς για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στη Λ. Καβάλας ο υπεύθυνος μηχανικός προσπάθησε να παρεμποδίσει συνεργείο του «902» να πάρει πλάνα την ώρα που οι εργάτες δούλευαν μέσα στο λιοπύρι.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί Ομοσπονδίες, Σωματεία και εργαζόμενους να απαιτήσουν ανυποχώρητα:

  • Οσο διαρκούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι να σχολάνε από την εργασία τους στις 11 το πρωί χωρίς καμιά περικοπή στις αποδοχές τους. Το μέτρο να ισχύει για όσους απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες (καθαριότητα, κήπους, οικοδομικές εργασίες και, γενικά, χώρους επιβαρυμένους).
  • Συχνά διαλείμματα, παροχή δωρεάν πόσιμου δροσερού νερού στους εργαζόμενους.
  • Περιορισμό της εργασίας κατά 75%, με ανάπαυση 25% ανά ώρα, όταν το θερμόμετρο φθάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου, για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση.
  • Αμεση λήψη μέτρων για εξαερισμό και κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.
  • Να γίνουν εξορμήσεις στα μεγάλα εργοτάξια, ενημερώσεις και έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ