Αύριο Τετάρτη, μέρα που επαναλαμβάνεται η δίκη για το έγκλημα στο «ΣΕΪΛΟΡ». Αιχμή της κινητοποίησης και το δικαίωμα στη δουλιά
Από τη διαμαρτυρία των ταξικών δυνάμεων στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στις μεθοδεύσεις για τη συρρίκνωση της Ζώνης |
Την ίδια στιγμή, μέσα στα δικαστήρια και στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων, θα σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου 4 μέλη της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου, που είναι όλοι εργαζόμενοι και δύο από αυτούς εργάτες της Ζώνης. Κατηγορούνται για το φονικό που έγινε στη Ζώνη στις 20 Οκτώβρη 2001, όταν 5 μεταλλεργάτες κάηκαν ζωντανοί στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου. Οι 4 εργαζόμενοι, δηλαδή τα θύματα, θα κάθονται στο ίδιο εδώλιο με τους θύτες τους. Με τον εφοπλιστή, τους εργολάβους και τα «τσιράκια» τους τον χημικό Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλο και τον τεχνικό Ασφαλείας.
Πρόκειται για μια ακόμα άθλια επιχείρηση για να συγκαλυφτούν οι ευθύνες που φέρουν οι εφοπλιστές, η εργοδοσία, για τα τραγικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, να μετακυληθούν οι ευθύνες στα θύματά τους. Να σημειωθεί ότι η δίκη έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα 3 φορές με ευθύνη των εισαγγελικών αρχών, ενώ δικηγορικοί κύκλοι έχουν κάνει λόγο για μεθόδευση, προκειμένου να σβήσουν σταδιακά οι μνήμες και να πέσει η υπόθεση στα «μαλακά», βγάζοντας «λάδι» εφοπλιστές και κύκλωμά τους.
Ομως, η επίθεση στη Ζώνη δε σταματάει εδώ. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια απαξίωσης των μεικτών Επιτροπών, η κυβέρνηση μέσω του ΟΛΠ ΑΕ επιδιώκει να δώσει στη Ζώνη τη χαριστική βολή. Σχέδιο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν η διοίκηση του Οργανισμού, εν κρυπτώ, επιχείρησε να πάρει απόφαση για να βγουν «εκτός» οι πλωτές δεξαμενές της, τα βασικά δηλαδή εργαλεία της Ζώνης, με τη μέθοδο της παράδοσής τους στους ιδιώτες. Το σχετικό θέμα, κάτω από την άμεση και δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων, αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη.
Τα σωματεία, με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, απαιτούν «την απαλλαγή με πολιτική απόφαση από τις κατηγορίες των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους, την Εργοδοσία και τα αρμόδια υπουργεία». Καλούν τους εργαζόμενους σύσσωμους να αντισταθούν στην ποινικοποίηση του εργατικού ελέγχου και της συνδικαλιστικής δράσης, σε αυτή την πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία και τη φτώχεια.