Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΚΕΚΡ

Στις 16 Ιούλη ανακοινώθηκε στη Μόσχα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), που ζητούσε να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα πολιτικά κόμματα και συγκεκριμένα η παράδοση στις αρχές των στοιχείων τουλάχιστον 50 χιλιάδων μελών των κομμάτων.

Με την απόφαση αυτή, ξεκαθαρίζεται πως στις επόμενες εκλογές θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής 15 κόμματα, που επικυρώθηκαν ως τέτοια από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ σημείωσε πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν η αναμενόμενη και πρόσθεσε: «Είμαστε υλιστές και γνωρίζουμε πως το δίκαιο είναι η θέληση της κυρίαρχης τάξης, που έχει εξυψωθεί στο επίπεδο του νόμου. Και σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο εξασφαλίζει πρώτα απ' όλα το δίκαιο των κρατούντων. Επιχειρείται η εκκαθάριση των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων της εργασίας. Γι' αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Ο Β. Τιούλκιν επανέλαβε πως το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρά την απόφαση «εξάλειψής» του, που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας. Να υπενθυμίσουμε πως το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ είχε παραδώσει στις αρχές τα στοιχεία 56 χιλιάδων μελών του, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αυθαίρετο τρόπο, «έσβησαν» χιλιάδες μέλη του, με στόχο να μην καταγραφεί αυτό ως «πολιτικό κόμμα» και έτσι να μην έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, δηλώσεις έκανε, μετά την απόφαση του ΣΔ και ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημειώνοντας πως «ο προσδιορισμός ενός κατώτερου ορίου κομματικών μελών έχει μια συγκεκριμένη λογική. Το όριο των 50 χιλιάδων μελών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και τα κόμματα θα πρέπει να έχουν πανρωσική υπόσταση, κάτι τέτοιο δένει και τη χώρα». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, μιλώντας για τη συγκεκριμένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημείωσε πως «η εξουσία συνεχίζει την πολιτική συρρίκνωσης του κομματικο-πολιτικού συστήματος της χώρας. Ομως απέναντι σ' αυτήν την αντιδημοκρατική πολιτική, οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να αντιπαραθέσουν την ισχυρή τους ενότητα». Και κάλεσε «σε συσπείρωση των δυνάμεων γύρω από το ΚΚΡΟ».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ