ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-
Το «όχι» της Ρωσίας στο λεγόμενο νέο σχέδιο απόφασης για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αντικαταστήσει την αποστολή του ΟΗΕ στη συγκεκριμένη περιοχή, κυριάρχησε στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, υπογράμμισε ότι η χώρα του ακόμα δεν μπορεί να συμφωνήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο, εξηγώντας ότι απ' αυτό δεν έχει παραλειφθεί η συγκεκριμένη φόρμουλα που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς μια διαπραγματευτική συμφωνία από το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για νέες ομαλές και εκτεταμένες συνομιλίες πιθανόν με ένα νέο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, όπου θα μπορούσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν μια λύση, στην οποία μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας να συμφωνήσουν.
Την πρόθεση να αποσύρει το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας τις επόμενες μέρες αν η Ρωσία δεν αποδεχτεί τη λύση, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».
Από τη μεριά του, ο Σέρβος πρεσβευτής στη Ρωσία, Στανιμίρ Βουκίτσεβιτς, δήλωσε χτες ότι το λεγόμενο νέο σχέδιο είναι απαράδεκτο και ότι η μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», δημιουργώντας αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Πρόσθεσε επίσης ότι το συγκεκριμένο κείμενο βασίζεται στο σχέδιο Αχτισάαρι, που ανοιχτά μιλάει για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Από τη μεριά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, επέμεινε στη θέση του σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο μετά τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ο Σέρβος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη να υπογράψει το Σύμφωνο Σύνδεσης με την ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει η προϋπόθεση που υπάρχει μόνο στη Σερβία και αφορά τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Από τον ΟΗΕ, ο ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς κινήσεις στο ζήτημα της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και επανέλαβε ότι μια νέα αναβολή θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για ολόκληρη τη Βαλκανική.
Αντίθετα, ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Αγκίμ Τσέκου, σύμφωνα με το «Bloomerg», δηλώνει έτοιμος να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, εκφράζοντας, μάλιστα, και την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μια τέτοια κίνηση.