Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε πολιτική «σκούπα»
  • Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ
  • «Εσβησαν» 56 χιλιάδες μέλη του ΚΚΡΟ

Στις 20 Γενάρη ξεκίνησε από την «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταγραφής Κομμάτων» η εφαρμογή της τελευταίας «πράξης» στην εφαρμογή του νέου ομοσπονδιακού νόμου «Για τα πολιτικά κόμματα», που προβλέπει την «εξάλειψη» των πολιτικών κομμάτων που δεν μπόρεσαν να περάσουν τον «έλεγχο».

Να θυμίσουμε πως, σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, μόνο τα πολιτικά κόμματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές και εθνικές εκλογές και για να θεωρηθεί κάποια οργάνωση «πολιτικό κόμμα» θα πρέπει στις γραμμές της να βρίσκονται όχι λιγότερο από 50 χιλιάδες μέλη. Μάλιστα, αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε τουλάχιστον 45 περιφέρειες της Ρωσίας και σε κάθε μια από αυτές τις οργανώσεις θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 500 μέλη. Οι αρχές, με ειδικές υπηρεσίες που έχουν δημιουργήσει σε όλη τη χώρα, ελέγχουν τα ακριβή στοιχεία των 50 χιλιάδων μελών, για να διαπιστώσουν την ύπαρξή τους. Στην πραγματικότητα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως των ΚΚ της Ρωσίας. Οπως κατήγγειλε στην εφημερίδα «Σοβιετική Ρωσία» ο Β. Σολοβιόφ, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), οι αρχές, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου «ελέγχου», «έσβησαν» 56 χιλιάδες μέλη του ΚΚΡΟ.

Τα κόμματα, που σύμφωνα με τις αρχές δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νόμου θα έπρεπε μέχρι την 1/1/2007 να αυτοδιαλυθούνε ή να μετατραπούνε σε «κοινωνικές οργανώσεις». Σύμφωνα με δηλώσεις της Γκ. Φόκινα, διευθύντριας της παραπάνω Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, στο πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ -Νόβοστι», ξεκινά πλέον η «εξάλειψη» 15 πολιτικών κομμάτων, από τα 32 κόμματα, που υπάρχουν σήμερα.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κομμάτων που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της «εξάλειψης» είναι το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), παρά το γεγονός ότι έχει παραδώσει στις αρχές τα στοιχεία 50 χιλιάδων μελών του. Το ότι το κόμμα έχει τον απαραίτητο αριθμό μελών επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ροσμπάλτ» ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όμως οι υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας σε μια σειρά περιπτώσεων έχουν αυθαιρετήσει και έχουν καταργήσει ολόκληρες περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος. Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ έχει προσφύγει στα δικαστήρια κι έχει «κερδίσει» έτσι στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ορισμένες περιφερειακές οργανώσεις του, ενώ εκκρεμούν κι άλλες δίκες. Ταυτόχρονα, ο Β. Τιούλκιν χαρακτήρισε «πολιτική σκούπα» την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου και δήλωσε ότι το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ «κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό δικαστήριο για να ελεγχθεί η συνταγματικότητα του νόμου, ο οποίος υποχρέωσε τα κόμματα στη διάρκεια ενός μόλις χρόνου να αυξήσουν τον αριθμό των μελών τους κατά 5 φορές», αφού ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την κατάθεση στις αρχές των στοιχείων μόνον 10 χιλιάδων μελών.

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όπως και άλλα 2 κόμματα από αυτά που θα «εξαλειφθούν», πήραν τυπική παράταση μέχρι το Μάρτη, επειδή συμμετέχουν σε τοπικές εκλογές, που διεξάγονται αυτό το μήνα σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας.

Ο Β. Τιούλκιν απαντώντας στην ερώτηση «γιατί το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ δεν προσχωρεί σε κάποιο άλλο κόμμα, από αυτά που έχουν κατοχυρωθεί», σημείωσε πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει στα προγραμματικά υλικά του το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ δεν ταυτίζονται με τις θέσεις κανενός άλλου κόμματος. Συμπερασματικά, το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, αλλά δεν μπορεί να συγχωνευτεί με κανένα άλλο. Σημείωσε επίσης, πως το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί από τις αρχές, θα προχωρήσει σε διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πολιτικής διαμαρτυρίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ