Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Υπέρ του ξεπουλήματος η πλειοψηφία του σωματείου

Ανοιχτά, πλέον, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τάσσονται υπέρ του ξεπουλήματος των τελευταίων δημόσιων ναυπηγείων της χώρας, απεμπολώντας πλήρως τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και του ελληνικού λαού. Με χτεσινές ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων «Η Τρίαινα» και του «Συνεταιρισμού» προσυπογράφεται η προσωπική βούληση των κυβερνητικών συνδικαλιστών (αυτοί που μέχρι πρόσφατα καθύβριζαν το «Ρ», που αποκάλυψε ότι επίκεινται εκατοντάδες απολύσεις), να ξεπουληθούν τα ναυπηγεία, να απολυθεί αδιευκρίνιστος αριθμός εργαζομένων (οι πληροφορίες αναφέρουν περί τους 800) και να παραδοθεί - στο σύνολό της πλέον - η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση των κυβερνητικών συνδικαλιστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δε γίνεται, πλέον, καμία ουσιαστική αναφορά για τη διασφάλιση εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων, ούτε για τις θέσεις εργασίας αλλά και τη μελλοντική πορεία του ναυπηγείου. Η ανησυχία τους - που όπως φαίνεται προέκυψε ξαφνικά - έγκειται στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει το σύνολο των μετοχών του ναυπηγείου, δηλαδή το 51% της ΕΤΒΑ και το 49% των μετοχών που ανήκουν στους εργαζόμενους. Ετσι, λοιπόν, οι εν λόγω συνδικαλιστές αλλά και ο «Συνεταιρισμός» χρησιμοποιούν το δικαίωμα των εργαζομένων, που προκύπτει από την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου και από τα λεφτά που έχουν δώσει για το επενδυτικό πρόγραμμα και τις μετοχές, όχι για να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά για να εμπλακούν και αυτοί - με ανάλογο φυσικά αντίτιμο - στην πώληση των ναυπηγείων.

Ωστόσο, και υπό το κράτος της δικαιολογημένης... οργής τους, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφού τους χρησιμοποίησε και έκανε τη δουλιά της, τώρα μάλλον σκέφτεται να τους αφήσει εκτός παιχνιδιού, οι εν λόγω συνδικαλιστές επιδίδονται ακόμα και αυτή τη στιγμή στην προσφιλή τους τακτική εξαπάτησης των εργαζομένων. Ενώ επισημαίνουν ότι «εμείς κατ' ουδένα τρόπο δε δεχόμαστε να καταβάλλουμε για άλλα 10 χρόνια μέρος του μισθού μας για να είμαστε συνεταίροι και να χρηματοδοτούμε έναν ιδιώτη» και επειδή το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου είναι εξαιρετικά σημαντικό (49%), ζητούν να συμμετάσχουν «ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες πώλησης της εταιρίας»!

Και επειδή και η χτεσινή ανακοίνωση της «Τρίαινας» αποτελεί ένα ακόμα μνημείο απόπειρας εξαπάτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, μπαίνουμε στη διαδικασία να μεταφέρουμε αυτολεξεί ένα σημείο από την ανακοίνωση: «Ναι μεν η διαδικασία πώλησης πρέπει να είναι ενιαία για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει πέρα και έξω από τους ισχύοντες νόμους - ελληνικούς και ευρωπαϊκούς - και το Σύνταγμα που προστατεύουν και κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της λειτουργίας των εταιριών κλπ. Τέλος, πρέπει να θυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι το Σωματείο δεν έχει ξεχάσει ούτε απεμπολήσει την αρχική του θέση για την παραμονή της εταιρίας κατά 100% στο δημόσιο και ασχολούμενη αποκλειστικά με έργα του αμυντικού τομέα»!

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση του «Συνεταιρισμού», η οποία έρχεται προς επίρρωσιν των τόσο ξεκαθαρισμένων θέσεων της πλειοψηφίας της «Τρίαινας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ