Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρωθυπουργικά «βάσανα»

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την πορεία του Χρηματιστηρίου; Ιδού το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τους επιτελείς του Μαξίμου και, όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ των «Νέων», θα προτιμήσει να ποιήσει την νήσσαν, καθώς η κατ' αρχήν απόφαση είναι «ο κ. Σημίτης να αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στο Χρηματιστήριο, τόσο στην ομιλία που θα εκφωνήσει την Παρασκευή όσο και κατά την ομιλία του στο δείπνο του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου». Ο,τι και κάνουν οι μάγοι της επικοινωνίας, οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι στη Σοφοκλέους έχει γίνει, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η πιο μεγάλη καταλήστευση των μικροεπενδυτών με την ανοχή και συνενοχή της κυβέρνησης Σημίτη, προς όφελος των μεγάλων «παικτών» και μετόχων. Εκείνο που χρειάζεται να επισημανθεί είναι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει -και - την «αρνητική πορεία» του Χρηματιστηρίου με σκοπό την ιδεολογική χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβερνητική προπαγάνδα, με τη βοήθεια των διαφόρων «παπαγαλακίων» της άρχουσας τάξης, επιχειρεί να πείσει ότι η διέξοδος για τη Σοφοκλέους βρίσκεται στις χωρίς όρους και προϋποθέσεις ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, επιδιώκουν να παρουσιάσουν τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ως τη μοναδική σωτηρία για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους!

Υ.Γ. Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ θα είναι μία ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και της νέας τάξης.

Μισή αλήθεια

Σε επικριτικό σχόλιο για τους βουλευτές της ΝΔ, που συμμετείχαν στις εμφυλιοπολεμικές συνευρέσεις στο Βίτσι προέβη χτες ο Δ. Ρέππας. Προέβη, επίσης, σε σχόλιο καταδικαστικό για την εκεί παρουσία των ναζιστόπαιδων της «Χρυσής Αυγής». Και πολύ καλά έκανε. Μόνο να: Το ΠΑΣΟΚ ήταν που έδωσε άδεια και μάλιστα την Πρωτομαγιά (!) του 1998 στα ίδια φασιστόπαιδα της «Χρυσής Αυγής» να κάνουν συγκέντρωση, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας...

Υποκρισία και κοροϊδία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, απαγορεύεται η διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών από μέλη της κυβέρνησης και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

Προς τι αυτή η απαγόρευση; Πώς και μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια, όπου η Ελλάδα ζει στο ρυθμό του Χρηματιστηρίου, ορισμένοι στην κυβέρνηση κρίνουν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο να είναι κανείς κυβερνητικό στέλεχος και παράλληλα να τζογάρει στο Χρηματιστήριο; Μήπως ξέρουν κάτι που δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος; Γιατί η εντύπωση του μέσου πολίτη αυτής της χώρας είναι ότι οι υπουργοί και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης τζογάρουν άγρια και ότι σε πολλούς από αυτούς έχει θολώσει το μάτι από το χρήμα...

Οσον αναφορά την ίδια τη διάταξη είναι τουλάχιστον παραπλανητική, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί απαγορεύεται στους υπουργούς να τζογάρουν, όχι όμως στις γυναίκες τους, στα παιδιά τους, τους κουμπάρους τους κλπ. κλπ. θα συνεχίσουν δηλαδή -πολύ απλά- να παίζουν μέσω τρίτων!

Σε τελική ανάλυση, αν είχε δίκιο ο Μαρξ που αποκαλούσε το Χρηματιστήριο σαν «το μπορδέλο του καπιταλισμού», ένα μπορδέλο, όσο και να το εκσυγχρονίσεις, μπορδέλο θα παραμείνει, έστω και εκσυγχρονισμένο...

Φιλελευθερισμός και διαπλεκόμενα

Ξιφούλκησε, άλλη μια φορά, ο Κ. Καραμανλής κατά των διαπλεκομένων, επιχειρώντας να πείσει ότι το κόμμα του «ενοχλεί το κατεστημένο και τη διαπλοκή και την κυβέρνηση που είναι συμβιβασμένη και με τα δύο». Αστεία πράγματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να πείσει ούτε το φιλικό του Τύπο ότι το κόμμα του δεν είναι βουτηγμένο μέσα στη διαπλοκή. Ακόμα και η επιλογή του νέου εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ εμφανίστηκε ως προϊόν συγκεκριμένων οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η επιμονή και εμμονή της ηγεσίας της ΝΔ κατά -ορισμένων- διαπλεκομένων έχει συγκεκριμένη στόχευση. Να «βοηθήσει» και εκφράσει κάποια άλλα, αντιμαχόμενα οικονομικά συμφέροντα να σταθούν όρθια στην οξύτατη διαμάχη που γίνεται για τη μοιρασιά της πίτας και την ηγεμονία στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης. Μάλιστα, όλη αυτή την επιχείρηση προσπαθεί να την «ντύσει» με ιδεολογικό μανδύα και στην προχτεσινή ομιλία του στα κομματικά στελέχη ισχυρίστηκε ότι «οι φιλελεύθερες αρχές επιτάσσουν τη συμμετοχή ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου στην αναπτυξιακή διαδικασία και όχι μόνο λίγων και εκλεκτών». Φυσικά, καμία φιλελεύθερη ιδεολογία δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο, παρά μόνο η εντελώς αφηρημένη και πουθενά εφαρμοσμένη...

Περί εφοπλιστών...

... Αναστάτωση προκάλεσε στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών η είδηση της σύλληψης των Ελλήνων επιχειρηματιών - εμπόρων ναρκωτικών και ειδικά των αδελφών Λαιμών. Η αναστάτωση αυτή αποτυπώθηκε σε ανακοίνωση της Ενωσης, στην οποία αναφέρεται ότι οι πρόσφατα συλληφθέντες έμποροι ναρκωτικών οι οποίοι φέρονται ως εφοπλιστές δεν ανήκουν στη δύναμή της. Και το ξεκαθαρίζει αυτό για να μην παρεξηγήσουμε τους καθ' όλα «αξιότιμους»... κύριους εφοπλιστές!

Βέβαια η ΕΕΕ δε δείχνει ανάλογη ευαισθησία για τα μέλη της που με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών τους καταπατούν δικαιώματα και κατακτήσεις των ναυτεργατών, βάζοντας ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών! Μήπως γιατί αυτά μένουν ελεύθερα;

Οπως και να 'ναι, οι εφοπλιστές έχουν τις δικές τους αμαρτίες, που είναι πολλές, όπως πολλά είναι και τα θύματα της ασυδοσίας τους. Ας απαντήσουν γι' αυτά αν μπορούν και αν θέλουν. Εκτός κι αν αυτή τους τη δράση δεν τη θεωρούν επιλήψιμη.

«Τα προβλήματά μας»

«Ελα βρε Χαραλάμπη.., να φτιάξουμε ένα κόμμα.., και να γλεντήσουμε». Το γεγονός πως ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στη Ρόδο όπου βρίσκεται για διακοπές με έναν κάποιο κύριο Χαραλάμπη τέως γραμματέα της Νομαρχιακής της ΝΔ δεν πρόκειται να μετατρέψει αυτήν εδώ τη στήλη σε σατιρική. Ομως, ο τρόπος που γεννιούνται «ειδήσεις» και άρα, υποτίθεται, και «πολιτικός» λόγος και σκέψη, έχει γίνει πλέον ανησυχητικός.

Πριν από πολύ καιρό ο Ασίζ Νεσίν είχε γράψει το σατιρικό διήγημα «Τα προβλήματά μας», όπου μετέφερε διαλόγους από μια λαϊκή ταβέρνα στην Κωνσταντινούπολη. Φτωχοί εργάτες μιλούσαν με αγωνία για το τι θα γίνει με το διαζύγιο της τάδε σταρ του κινηματογράφου ή, ποιο τελικά θα είναι το όνομα του παιδιού της δείνα τραγουδίστριας... Ετσι, και με μπόλικο κρασί, «έσπρωχναν» τα αληθινά τους προβλήματα από τη συνείδηση, βάζοντας στη θέση τους εκείνα που έκαναν τίτλους οι εφημερίδες και τα λαϊκά περιοδικά.

Σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει και μαζί τους και τα μέσα που έχουν στα χέρια τους εκείνοι που θέλουν να «σπρώξουν» από τη λαϊκή συνείδηση τη σκέψη - δράση για τα αληθινά προβλήματα. Οταν τόσο εύκολα και ασύδοτα μετατρέπεται σε είδηση ο περίπατος ενός ινγκουάνα στο Νέο Ηράκλειο, πώς να μη γεννά βαθυστόχαστους προβληματισμούς η αλλαγή του εκπροσώπου Τύπου ενός κόμματος; Πώς να μην επιχειρείται να κλειστεί η πολιτική σκέψη στο αν χαμογελούσε ο τέως εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συναυλίας πολύ δημοφιλούς και άξιου κατά τ' άλλα καλλιτέχνη; Να μη μετρηθεί η απόσταση που τελικά κάθισε αυτός ο τέως από τον αρχηγό του κόμματος; Πώς θα βγούνε τα συμπεράσματα, αν δεν ξέρουμε πόσες ακριβώς φορές μίλησε απ' ευθείας στον ίδιο τον αρχηγό και πόσες με τη σύζυγό του; Σιγοτραγουδούσαν όλοι ή κάποιος που δεν ήξερε τα λόγια απλά ανοιγόκλεινε το στόμα του; Γιατί ο δημοφιλής καλλιτέχνης είχε αρνηθεί αυτόγραφο πριν από λίγα χρόνια στην άσημη τότε δεσποινίδα, που τώρα είναι σύζυγος του αρχηγού;

Κάποια εφημερίδα ανησύχησε για την αμερικανοποίηση της πολιτικής ζωής, με την τοποθέτηση του καινούριου εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ και μέσα στα επιχειρήματα βάζει και... το γεγονός πως δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο. Ετσι «βάθυνε» την «πολιτική» κρίση των αναγνωστών της. Κάποιοι άλλοι μετρούσαν ένα μεγάλο αγγούρι σε ένα κτήμα στο Αγκίστρι και με την ευκαιρία, αφού δήλωσαν πως «το αγγούρι τούς ενώνει...» -αλήθεια, τι να εννοούσαν;- ταυτόχρονα ξεπέταξαν και κάτι δηλώσεις κοπανιστού αέρα γύρω από το τι σημαίνει «πολιτικά» η αλλαγή του εκπροσώπου Τύπου του συγκεκριμένου κόμματος.

Το χειρότερο απ' όλα είναι πως οι παραπάνω ιστορίες δεν είναι φανταστικές. Είναι η «πραγματικότητα» όπου θέλουν να βυθίσουν το λαό για να ξεχάσει τη δική του πραγματικότητα και άρα το αληθινό νόημα της πολιτικής που πηγάζει από τα ταξικά συμφέροντά του. Σα να μη γίνεται χαμός για τα εργασιακά, την Παιδεία, την Υγεία, το πρόβλημα των πυρκαγιών, της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων, της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στις φτωχές χώρες και τόσα άλλα. Είναι καιρός να «καρφωθεί» αυτή η πραγματικότητα στη λαϊκή συνείδηση, έτσι που και να μην μπορεί να παραμεριστεί από άλλα και να γεννά την αληθινή πολιτική δράση.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Ο καλός θείος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ (από υποκριτικής απόψεως) η προσπάθεια του νέου υπουργού Υγείας, Αλέκου Παπαδόπουλου, να παραστήσει τον... καλό θείο της δημόσιας υγείας, που κατσαδιάζει τους διοικητές των νοσοκομείων για τη συμπεριφορά του προσωπικού και άλλα τέτοια... αλλά δεν πιάνει.

Γιατί, βέβαια, μια κυβέρνηση πραγματικά ευαίσθητη στο θέμα της υγείας δε φαίνεται στις... επικοινωνιακές ικανότητες ενός υπουργού, αλλά στις δαπάνες που ορίζει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της!

Αλλωστε, είναι γνωστό πού το πάει και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόσο με τις θεωρίες της περί ανεξάρτητων οικονομικά νοσοκομείων (βλέπε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) όσο και με τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, που... οδηγεί στην... ανάρρωση των ιδιωτών, οι οποίοι βρίσκουν χώρο και φυσικά τον καταλαμβάνουν.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκινά σήμερα στη Βουλή και είναι, βέβαια, «πεδίον δόξης λαμπρόν για τους περίφημους συνταγματολόγους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Πλην όμως, ώρες ώρες πρέπει να αναρωτηθεί κανείς για την... αξία αυτής της διαδικασίας, όταν έχουμε συνηθίσει αυτή την κυβέρνηση, που προωθεί την αναθεώρηση, χωρίς δισταγμό να βαφτίζει «συνταγματικές» κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις νομοσχεδίων, ιδίως όταν αυτές εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα ή, ακόμα περισσότερο, επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν ήταν αντίθετη, άραγε, με τις διατάξεις του Συντάγματος η χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού εδάφους ως βάση εκστρατείας για τους Αμερικανούς όταν επιτίθονταν στη Γιουγκοσλαβία; Δεν είδαμε κανέναν... μεγάλο συνταγματολόγο να ευαισθητοποιηθεί!

ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ, κατήγγειλε προχτές ο Δρυς ότι χαλάνε τα κυβερνητικά στελέχη για τα κινητά τους τηλέφωνα και συνέστησε να... περιοριστεί η δαπάνη γιατί δημιουργείται πρόβλημα στα δημόσια έξοδα.

Φανταστείτε, δηλαδή, τι έχει γίνει για να βγαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών και να λέει τέτοια! Μάλλον το παραξηλώσανε τα στελέχη του Κινήματος! Αλλά βλέπετε... βρήκαν κορόιδα (εμάς) και τα κάνουν.

H παραπλάνηση καλά κρατεί...

Κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «Αποσύνδεση του απολυτηρίου από την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» προσπαθούν διάφορες εφημερίδες να προετοιμάσουν το έδαφος για τις «αλλαγές» που προτίθεται να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας στο εξεταστικό σύστημα.

Βέβαια, κάθε άλλο παρά αποσύνδεση είναι αυτό που πρόκειται να γίνει, όπως εξηγούν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που κατάφεραν να «δουν» τις σχετικές εισηγήσεις που είναι κρυμμένες στα συρτάρια του υπουργείου. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο κ. Αρσένης, το σχολείο θα συνεχίσει να είναι ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο και τα φροντιστήρια θα συνεχίσουν κανονικά να ξεζουμίζουν την ελληνική οικογένεια.

Πάντως, αυτό το σύστημα του κ. Ευθυμίου, να προετοιμάζει με διαρροές μέσω του αστικού Τύπου το έδαφος για τις «αλλαγές» που πρόκειται να εξαγγείλει, για να φαίνονται μετά αναμενόμενες και να καταπίνονται πιο εύκολα, καλά κρατεί...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμφωνία ντροπής

Ενα άκρως επικίνδυνο «δώρο» για το λαϊκό κίνημα θα κουβαλά στα μπαγκάζια του ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άμα τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ, τις οποίες επισκέπτεται στις 7 και 8 του Σεπτέμβρη. Σκοπός της εν λόγω επίσκεψης η υπογραφή ελληνοαμερικανικής συμφωνίας - υπό τον παραπλανητικό τίτλο «συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας» - η οποία μεθοδεύεται εν κρυπτώ και παραβύστω, με διαδικασίες συνοπτικές και αντιστρόφως ανάλογες της σημασίας της...

Αυτό που επισήμως (κατά την κυβέρνηση) θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, στις 7-8 του Σεπτέμβρη, θα είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας, που θα συνεισφέρει στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα θα συμβεί, μέσω της διαβόητης συμφωνίας, είναι να χαλκευτούν νέα δεσμά για το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Αυτό που στην πράξη θα γίνει είναι να παρασχεθεί στις ΗΠΑ η δυνατότητα, και τυπικά πλέον, να τσαλαπατούν το ελληνικό δίκαιο και να αλωνίζουν στη χώρα σαν σε ξέφραγο αμπέλι, υπό το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας. Κάτι τέτοιο άλλωστε καταδεικνύει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» από την αρχική της θέση και αρνείται να προωθήσει τη συμφωνία στη Βουλή, προκειμένου να επικυρωθεί, έστω και τυπικά, από το αστικό Κοινοβούλιο.

Εξάλλου, είναι κοινός τόπος ότι κανενός είδους «συμφωνία» δεν είναι ικανή να πατάξει την τρομοκρατία, όσο δεν κόβονται τα νήματα που την κινούν, η άκρη των οποίων οδηγεί κατευθείαν στα άδυτα μυστικών υπηρεσιών, «ευαγών» ιδρυμάτων, τύπου CIA. Σπλάχνο από τα σπλάχνα της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων» είναι η τρομοκρατία και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που αυτή αποτέλεσε πρώτης τάξεως άλλοθι για την επιβολή αντιλαϊκών αυταρχικών μέτρων. Κανενός είδους συμφωνία δε θα επιφέρει πλήγμα στην τρομοκρατία, πόσο μάλλον όταν αυτή υπογράφεται από μια χώρα που έχει κερδίσει με το σπαθί της τον τίτλο του «νούμερο ένα» τρομοκράτη και που, εν πάση περιπτώσει, πάει πολύ να προσποιείται πως κόπτεται για την καταπολέμησή της.

Συμφωνίες όπως αυτή, που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, συμμορφούμενη προς τας υποδείξεις, στρέφονται ευθέως κατά του λαϊκού κινήματος. Και δεν πρόκειται περί κινδυνολογίας. Δεν πρόκειται καν για υποψία. Αλλά για βεβαιότητα. Το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα «βαφτίζουν» οι ΗΠΑ «τρομοκράτη». Φωτογραφίες από αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις φιγουράρουν στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία. Ο ελληνικός λαός καθίσταται «ύποπτος τρομοκρατικών πράξεων», αφού για τη «νέα τάξη πραγμάτων» τρομοκράτης δεν είναι παρά αυτός που αμφισβητεί την κυριαρχία της, αυτός που αγωνίζεται για την ανατροπή της.

Αυτός ο ίδιος λαός, που δεν πρέπει να «μυριστεί» ότι αυτό που «μαγειρεύεται» δεν είναι παρά η αντιδραστικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, η αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του. Και «μαγειρεύεται» καιρό. Μία γεύση έδωσε η ελληνοαμερικανική συμφωνία περί «δικαστικής συνδρομής». Επίκειται αυτή η δεύτερη, ενώ κυοφορείται ο «τρομονόμος»... Ο ελληνικός λαός πρέπει να αγρυπνεί. Η ένταση της πάλης του είναι το μόνο ικανό όπλο να αποτρέψει αυταρχικά ολισθήματα made in USA...

Σε ρόλο Λεχ Βαλέσα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάτι από τη «δόξα» του Λεχ Βαλέσα, με τον οποίο μάλιστα συναντήθηκε χτες το πρωί στα Ναυπηγεία του Γκντανσκ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν εκεί για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της «Αλληλεγγύης», θέλησε να «κλέψει» ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, όχι μόνο χαρακτήρισε την εξέγερση στα Ναυπηγεία του Γκντανσκ ως «μια επανάσταση που άλλαξε δραματικά τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης»(!), αλλά θέλοντας να δώσει, ως άλλος Βαλέσα, το επίκαιρο μήνυμα της «Αλληλεγγύης», διακήρυξε: «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η δουλιά για όλους». Προφανώς ξέχασε ότι το μόνο που δεν έλειπε στους εργάτες των Ναυπηγείων του Γκντανσκ ήταν η δουλιά, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους στις σοσιαλιστικές χώρες που η ανεργία ήταν άγνωστη λέξη. Ακόμα ξέχασε ότι το σύστημα που υπηρετεί όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει «δουλιά για όλους», αλλά μόνο υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τη μια και «απασχολήσιμους» και ανέργους από την άλλη. Τα υπόλοιπα είναι φτηνοί λαϊκισμοί και φληναφήματα απεγνωσμένων διαχειριστών.

Ιστορίες ιατρικής τρέλας

Η είδηση μοιάζει με κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι: γερμανικό νοσοκομείο αρνήθηκε να κάνει επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς σε μια γυναίκα, επειδή «δε μιλάει καλά τα γερμανικά», κι επομένως δεν μπορούσε να καταλάβει τις οδηγίες για τη μετεγχειρητική της φροντίδα! Για «το καλό της» λοιπόν, το Καρδιολογικό και Διαβητικό Κέντρο της Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι την έβγαλε από τη λίστα αναμονής... Η γυναίκα λέγεται Φατιμά Ελαντί, είναι 56 χρόνων και μετανάστευσε στη Γερμανία από την Τουρκία πριν 20 χρόνια. Το ακόμη πιο «αστείο» είναι ότι η κόρη της προσφέρθηκε να παίξει το ρόλο της μεταφράστριας και νοσοκόμας της Ελαντί, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν. Είναι «τρέλα», είπε η κόρη. Ο γερμανικός Τύπος σχολίασε την ιστορία με τόση ειρωνεία, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί ότι θα αλλάξουν προσεχώς οι κανονισμοί των νοσοκομείων. Κάπως αργά για τη Φατιμά, πάντως.

Τα ασυμμάζευτα...

Ο Διευθυντής Αθλημάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζ. Φελί και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου λένε ψέματα ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να καλύψει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα του διαγωνισμού για τους ιπποδρόμους, το Ιππικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Κέντρο στο Φάληρο.

Δεν εξηγείται αλλιώς η χτεσινή δήλωση του Δ. Ρέππα ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με βάση τους όρους της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος. Κι αυτό γιατί, την περασμένη Παρασκευή, το στέλεχος της ΔΟΕ σε συνέντευξη Τύπου έλεγε ότι «η κυβέρνηση μάς διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει η ίδια το έργο»...

Μάλλον αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από την πρόωρη αποκάλυψη του σεναρίου που προωθεί και τώρα προσπαθεί να τα «μαζέψει». Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσα έχουν συμβεί στο παρασκήνιο για να εξυπηρετηθούν μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι «φοβερά και τρομερά». Αλλά γι' αυτό το θέμα θα επανέλθουμε σύντομα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ