Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»
Αντίθετη σε κάθε ιδιωτικοποίηση

Την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων καταγγέλλει η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες. Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Μετά τις "πανηγυρικές" ανακοινώσεις του "Συνεταιρισμού" και της "Τρίαινας" καταγγέλλουμε σ' όλους τους εργαζόμενους την εφαρμογή αυτής της αντεργατικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τους συνοδοιπόρους τους και τους "πρασινογάλαζους" συνδικαλιστές, που πανηγυρίζουν, ως βασιλικότεροι του βασιλέως, για την παράδοση του ναυπηγείου στο γερμανικό μονοπωλιακό κεφάλαιο και σε όποιους άλλους. Δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους αλλά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι συνένοχοι όλοι μαζί και υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους.

- Λένε ότι: "Είναι αναγκαία η ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου γιατί έχει χρέη και δεν έχει προοπτική (!) αλλιώς θα κλείσει"!

- Την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι τα όποια χρέη - που δημιούργησε η πολιτική τους - δεν είναι αρνητικά για τη λειτουργία του ναυπηγείου.

- Οι μέχρι σήμερα παραγγελίες (συνολικά 1-1,5 τρισ.) είναι για 8-10 χρόνια δουλιάς! Αν δοθούν και οι επόμενες, θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα 20 χρόνια!

Εμείς λέμε ακόμα ότι για την ανανέωση ενός μέρους της ακτοπλοΐας (μέσος όρος ηλικίας πάνω από 23 χρόνια) δε θα έφτανε όχι ένα, αλλά αρκετά ναυπηγεία στην Ελλάδα.

- Για το περιβόητο "πλεονάζον προσωπικό" που κάνουν λόγο, από 6.000 και 7.000 εργαζόμενους, τους έχουν φτάσει στους 1.400, και βλέπουμε... Αυτή τη στιγμή εκτός από τους 2.000 δουλεύουν και άλλοι 500-700 συνάδελφοι με τους υπεργολάβους, τις προσωπικές συμβάσεις, τα λεγόμενα "κεφαλιάτικα" και "ενοικιαζόμενοι" στο ναυπηγείο από μεσάζοντες δουλέμπορους!

Αυτή η κατάσταση θέλουν να γενικευτεί. Χωρίς βασικά σταθερά δικαιώματα, στις συλλογικές συμβάσεις, στα ωράρια, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη. Γι' αυτό ψηφίζουν τους αντεργατικούς νόμους.

- Αγωνιζόμαστε για σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, για να μείνουν αυτοί οι νόμοι στα χαρτιά, να μην περάσουν.

Είδατε κάποια ανακοίνωση της "Τρίαινας", να μας καλεί να αγωνιστούμε ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ; Να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στις διώξεις στους συναδέλφους των εργολάβων, που τις κάνει το ίδιο το ναυπηγείο;

Τονίσαμε και τονίζουμε ότι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης ανεξάρτητα από την όποια εργοδοσία.

Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ή "φτηνά" γίνεται ή "ακριβά", παρόλο που εδώ δε μιλάμε καν για "τίμημα" (1,5 δισ.!) Πρόκειται για χάρισμα του ιδρώτα των εργαζομένων της χώρας μας - από την εποχή του Νιάρχου που στήθηκε το ναυπηγείο με τα "θαλασσοδάνεια" και άλλες σκανδαλώδεις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, μέχρι τώρα που πληρώναμε στο "επενδυτικό πρόγραμμα"!

Με αυτή την έννοια είναι περιουσία του ελληνικού λαού και του ανήκει δικαιωματικά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Η εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής! Και αυτή η πολιτική δεν είναι αδιαφανής.

Αλήθεια, γιατί είναι "ανέφικτο" να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι με 9.000 ένσημα χωρίς άλλες προϋποθέσεις και είναι "εφικτό" με τα ίδια και λιγότερα ένσημα, αλλά για ένα μέρος των συναδέλφων και μόνο, για να "περάσει" το ξεπούλημα; Αλλωστε, το ομολογούν και οι ίδιοι: "Θα κοστίσει λίγο ακριβότερα για να μην υπάρχουν αντιδράσεις"!

Τονίσαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση, ότι κάτι που μας ανήκει δικαιωματικά δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που ξεπουλάνε την περιουσία του ελληνικού λαού, βάζοντας υποθήκη το μέλλον των παιδιών μας. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση εκτός από τον αγώνα και σήμερα και αύριο.

Αγωνιζόμαστε για δημόσιο ναυπηγείο, για δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγείων, στην κατεύθυνση μιας ανεξάρτητης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολυεθνικές, στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού λαϊκής οικονομίας, που να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού.

Ενωμένοι θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ