Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Κάηκαν ζωντανοί τρεις πυροσβέστες

ICON

Τρεις εποχικοί πυροσβέστες βρήκαν χτες τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης. Ενας είναι σοβαρά τραυματίας με 45% εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Οι τέσσερις εποχικοί πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν σε δύσβατο σημείο χωρίς να καταφέρουν να ξεφύγουν. Νεκροί είναι οι: Νικήτας Κορομηλάς 34 χρόνων, Στυλιανός Μαρκάκης 37 χρόνων και Ηρακλής Τζανάκης 40 χρόνων. Τραυματίας είναι ο Εμμανουήλ Μανωλιτσάκης 37 χρόνων.

Και αν η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της Πάρνηθας δείχνει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο θάνατος των εποχικών πυροσβεστών έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευθύνες τους και για τις ελλείψεις σε αντιπυρικό σχεδιασμό, σε εκπαίδευση, σε προσωπικό και τεχνικά μέσα. Παράλληλα, αποδεικνύει πως στόχος είναι η καταστολή των πυρκαγιών να στηρίζεται κυρίως σε εποχικούς, που προσλαμβάνονται μόνο για 5 μήνες το χρόνο. Κάτι που δείχνει πόσο ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ για έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως η δασοπυρόσβεση.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1.20 χτες το μεσημέρι, 35 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο. Στην αρχή έκαιγε χόρτα και με σύμμαχο τον δυνατό αέρα επεκτάθηκε σε ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια έφτασε σε δύσβατο σημείο όπου υπήρχαν πουρνάρια. Εκεί, κλήθηκαν να πάνε, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων οι 7 εποχικοί.

Το τμήμα χωρίστηκε στα δύο προσπαθώντας να σβήσει τις μικροεστίες που υπήρχαν. Το ένα με τους τέσσερις εποχικούς ξαφνικά κυκλώθηκε από τις φλόγες και αφού βρισκόταν μακριά από το όχημα, προσπάθησε να ξεφύγει. Ομως, δεν τα κατάφεραν με εξαίρεση τον ένα που μπόρεσε και διέφυγε, έχοντας όμως υποστεί εγκαύματα. Οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες, που βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τους συναδέλφους τους, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου, αλλά δεν πήραν απάντηση.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε πρώτα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και μετά στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου». Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν να μεταφερθεί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στην Αθήνα, στο «Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς». Και αυτό καθώς στην Κρήτη δε λειτουργεί Μονάδα Εγκαυμάτων...

«Τα κάψανε τα παλικάρια»...

Μιλώντας στον «Ρ», λίγη ώρα μετά την τραγωδία, ο Γιώργος Ποντίκαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εποχικών Πυροσβεστών Ηρακλείου, είπε: «Τα κάψανε τα παλικάρια. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα. Τα 'βάλαν να σβήσουν μια πυρκαγιά που δεν απειλούσε τίποτα». Ακόμα, αποκάλυψε πως το 90% των πυροσβεστών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, ήταν εποχικοί. Και ανέφερε ότι «φέτος μείωσαν και τους μόνιμους. Οι επικεφαλής πέρσι ήταν 24, ενώ φέτος 18».

Ο Μιχαήλ Μιχαήλ, πρόεδρος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του «902»: «Είχαμε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής. Ηταν αυτονόητο να συμβεί. Οταν έχεις απαρχαιωμένο τεχνολογικό και ατομικό εξοπλισμό και όταν πηγαίνεις χωρίς τους επιστήμονες που έχεις προσλάβει για το σκοπό αυτό. Χρησιμοποιούνται μόνο οι 12 από τους 215 δασολόγους που έχουν προσληφθεί».

Εδώ και καιρό, έχει επισημανθεί πως τόσο η 3η ΕΜΑΚ της Κρήτης, που επανδρώνεται από εποχικούς όσο και γενικότερα η Πυροσβεστική, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η 3η ΕΜΑΚ αν και έγινε όπως όλες οι ΕΜΑΚ για να εξυπηρετεί εξειδικευμένα συμβάντα ευρείας κλίμακας, λειτουργεί σήμερα απλά ως... κλιμάκιο λόγω των αρκετών οργανικών κενών. Αντί να επανδρώνεται η κάθε ΕΜΑΚ με 150 θέσεις, έχουν 20 με 25 μόνιμους...

Από την άλλη, οι εποχικοί, μεταξύ των εργασιακών προβλημάτων τους, είχαν αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό. Σύμφωνα μάλιστα, με το Σωματείο Ηρακλείου, «ο εξοπλισμός τους είναι ελάχιστος και δεν καλύπτει τις ανάγκες τους». Πάνε στη φωτιά χωρίς μάσκες, με παλιά άρβυλα και παιδικά κράνη.

Ο θεσμός των εποχικών είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ και τον συνεχίζει τώρα η ΝΔ. Και αυτό στο όνομα της... εξοικονόμησης χρημάτων από τον προϋπολογισμό και περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτών των δαπανών. Είναι οι ίδιοι που με αφορμή τις μεγάλες φωτιές, εκφράζουν τη... θλίψη τους και δηλώνουν πως θα πάρουν μέτρα.

Δηλώσεις για το χαμό των πυροσβεστών έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ