Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Πεδίο άγριας εκμετάλλευσης

Σε πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης των ιδιωτών και άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί, έχει μετατρέψει τα επιτεύγματα της Ιατρικής στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η πολιτική παράδοσης στους ιδιώτες των κερδοφόρων για το κεφάλαιο «φιλέτων» της Υγείας και της εμπορευματοποίησης, που προωθούν εναλλάξ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό σύστημα καταγραφής, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια είναι γύρω στις 250.000 - 300.000. Κατά μέσο όρο στη χώρα γίνονται 12.000 - 15.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, το 90% από ιδιωτικά κέντρα τα οποία λειτουργούν χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί και χωρίς να ελέγχεται η ασφάλεια των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τα ζευγάρια και τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο. Η αρμόδια Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που θεσπίστηκε με το νόμο 3305/2005, έχει καταλήξει Αρχή - «φάντασμα», αφού δεν έχει ούτε ένα άτομο προσωπικό και την αναγκαία υποδομή! Το κόστος στα ιδιωτικά κέντρα για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ - χωρίς τα φάρμακα - και φτάνει τα 4.000 ευρώ και βαρύνει τα ίδια τα ζευγάρια. Ομως το υπουργείο Υγείας, αντί να αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία δημόσιων κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης που θα λειτουργούν με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκρίνει την κάλυψη των εξόδων για την εξωσωματική από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα στοιχεία αυτά αναδείχτηκαν από χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Αρχής, που αν και έγινε με σκοπό την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του 2006, εξελίχτηκε σε θλιβερό απολογισμό των ελλείψεων και της αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 50 κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, 42 από ιδιώτες και οκτώ στο Δημόσιο, κυρίως σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες της Αρχής, πέρα από το στοιχείο της οικονομικής εκμετάλλευσης των υπογόνιμων ζευγαριών, εγείρονται και σοβαρά ζητήματα για την υγεία τους. Ενα παράδειγμα αποτελεί ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα. Αν και η μεταφορά πολλών εμβρύων αυξάνει τις πιθανότητες της σύλληψης, οδηγεί σε πολύδυμες εγκυμοσύνες, οι οποίες συνοδεύονται από υψηλότερους μαιευτικούς, αλλά και νεογνικούς κινδύνους. Πάντως, η αρμόδια Αρχή χρειάζεται για να λειτουργήσει 50 - 70 άτομα προσωπικό και δεν έχει κανένα, αφού το υπουργείο Υγείας κωφεύει ακόμα και στο αίτημα για την απόσπαση τριών υπαλλήλων για τη γραμματειακή υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ