Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μαύρο» και στους δύο

Την ώρα που από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνονται τα σχέδια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, ως μέρος ενός ευρύτερου αντιασφαλιστικού πακέτου μετά τις εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο θα προωθήσει τη νέα επέλαση με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, προαναγγέλλει ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές «θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2003», κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το έκανε. Ενώ προσθέτει ότι «θα ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό και πολυδιάστατο "κοινωνικό διάλογο"».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, είπε: «Προφανώς έχει λησμονήσει ότι αν δεν υπήρχαν οι νόμοι Σουφλιά - Σιούφα, της περιόδου 1990-1992, το όλο σύστημα, από ετών, θα είχε πλήρως καταρρεύσει». Πρόσθεσε ότι ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό υφίσταται, κατηγορώντας με τη σειρά του τον Γ. Παπανδρέου ότι τον «υπονομεύει συστηματικά», αλλά και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε τον αντιασφαλιστικό νόμο, γνωστό ως «νόμο Ρέππα», που η ίδια είχε ψηφίσει. Ενώ επανέλαβε πως «η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού» θα γίνει μετά τις εκλογές.

Τι ακριβώς λένε και οι δύο; Οτι τα αντιασφαλιστικά μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, είναι ήδη σχεδιασμένα και στόχο έχουν την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, τις ακόμα λιγότερες και χειρότερες παροχές, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Και βάση για αυτό αποτελούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ο ένας ψήφιζε και ο άλλος εφάρμοζε. Η πρεμούρα τους περιορίζεται στο να πείσουν το κεφάλαιο, ο καθένας για το κόμμα του, ότι είναι το πιο ικανό να σαρώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, με τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου». Λόγοι αρκετοί για κάθε εργαζόμενο να «μαυρίσει» και τους δύο στις ερχόμενες εκλογές.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ