Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ηθικοί αυτουργοί

Με επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε πόλεις της Δυτικής Οχθης, με αεροπορικές επιδρομές και εισβολές τεθωρακισμένων στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός αποδεικνύει στην πράξη τη διατυπωμένη «βαθιά επιθυμία» της κυβέρνησης Ολμέρτ να «κάνει βήματα ειρήνης με τους Παλαιστινίους και να στηρίξει τον Πρόεδρο Αμπάς». Αυτή, άλλωστε, ήταν και η τακτική που ακολούθησαν και όλοι οι προκάτοχοί του, με απώτερο στόχο την υπαναχώρηση του παλαιστινιακού λαού από κάθε νόμιμο δικαίωμά του, από τον πολυετή αγώνα του για τα αυτονόητα δίκαιά του.

Αλλωστε, είναι σαφές ότι όλοι όσοι έσπευσαν να στηρίξουν τον Αμπάς ή τη «Φατάχ», σήμερα, αλλά και ανοιχτά πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2005, γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήττουν την αξιοπιστία τους και ενισχύουν τον όποιον αντίπαλό τους. Την τακτική αυτή ακολουθούν και τώρα διορίζοντας τον Τόνι Μπλερ «αρχι-διαπραγματευτή» και μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αυταπάτης για το τι είδους ειρήνη ονειρεύονται για τον παλαιστινιακό λαό.

Και μπορεί οι ευθύνες των ηγεσιών των δύο μεγάλων παλαιστινιακών οργανώσεων να μην είναι αμελητέες, αλλά η κύρια ευθύνη είναι του οποιουδήποτε συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση καλλιεργώντας αυταπάτες για τη γενικόλογη «πάταξη της βίας» και «την εκατέρωθεν συνεννόηση», ταυτίζοντας θύτη και θύμα. Και την τακτική αυτή ακολουθούν με συνέπεια και οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενες με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή και αποσιωπώντας εντέχνως το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και φυσικά τον κρίσιμο όρο ...ΚΑΤΟΧΗ.

Από λόγια...

Στη χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στη Θεσσαλονίκη για το μπλακ άουτ που δημιουργεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και όπου συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ όλα πήγαν μέλι-γάλα. Καθησύχασαν, μάλιστα, τον κόσμο ότι δε θα υπάρξει νέο μπλακ άουτ ούτε και σε συνθήκες νέου καύσωνα, ανακοίνωσαν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθεί ο μετασχηματιστής που καταστράφηκε και εξήγγειλαν για άλλη μια φορά το έργο κατασκευής νέου ΚΥΤ στην περιοχή του Λαγκαδά. Ενα έργο που εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της ΔΕΗ να μην κάνει επενδύσεις προκειμένου να διατηρήσει ψηλά την κερδοφορία της.

Η ουσία, πάντως, δεν είναι τα λόγια. Η ουσία είναι ότι στο πλαίσιο της ίδιας ...επιχειρηματικής πολιτικής της ΔΕΗ, η εταιρεία αρνείται να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλες οι αβαρίες που οδηγούν σε διακοπές του ρεύματος. Με αυτή τη λογική, για να αποφύγει την πληρωμή των ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, η διοίκηση άφησε το ΚΥΤ Ωραιοκάστρου, εκεί που έγινε η έκρηξη, με έναν μόνο εργαζόμενο ανά βάρδια...

Πού είναι η αύξηση;..

Το γάλα μπορεί να είναι άσπρο, αλλά αυτό δε δίνει το δικαίωμα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό να επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο.

Ο Αλ. Κοντός στο πεδίο της δικομματικής ψευτοαντιπαράθεσης ανακοίνωσε πως οι τιμές στο γάλα αυξήθηκαν 12%. Βέβαια, ο Αλ. Κοντός εννοεί από το 2002 μέχρι το 2006, όπως φαίνεται στη σχετική ανακοίνωσή του. Ομως η πραγματικότητα λέει πως οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο μέχρι και 20% κι από Σεπτέμβρη οι γαλακτοβιομηχανίες ετοιμάζονται να ρίξουν την τιμή ακόμα πιο κάτω. Ομως ο Αλ. Κοντός, σα να μην τρέχει τίποτα, ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν οι τιμές από το 2002 μέχρι το 2006, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των κτηνοτρόφων. Κι αν ήθελε να είναι έστω και ελάχιστα ειλικρινής, ας ανακοινώσει τι ακριβώς έγινε με τις τιμές στο γάλα από το Σεπτέμβρη του 2006 μέχρι τώρα. Κι ας πούνε και αυτός και ο Ευγ. Αργύρης του ΠΑΣΟΚ ότι η μείωση στην τιμή στο γάλα έχει να κάνει με τα όσα ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ!

Αγωνιστικό ραντεβού στο Αιγάλεω

Με την πολύμορφη παρέμβαση ενάντια στην ανεργία που ανέπτυξε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η οποία κορυφώνεται σήμερα με τη συγκέντρωση στο Αιγάλεω, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, οι κομμουνιστές «ανοίγουν» μια ουσιαστική συζήτηση για τις αιτίες και τους ενόχους. Επιδιώκοντας να γονιμοποιήσουν την οργή και να βαθύνουν τον προβληματισμό της εργατικής τάξης, στρέφοντας την προσοχή της στην αλήθεια που κρύβουν τα υπόλοιπα κόμματα: στο ότι δηλαδή, η ανεργία είναι σύμφυτη με τον ίδιο τον καπιταλισμό. Στο ότι μέσα σ' αυτήν την κοινωνία, η ανεργία, όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και θα αυξάνεται. Δεν είναι η «κακή διαχείριση» ή κάποιοι λανθασμένοι χειρισμοί των αστικών κυβερνήσεων που δεν εξασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους. Είναι η ίδια η στρατηγική του κεφαλαίου. Η ανάγκη να αυξήσει την κερδοφορία του. Να υπερασπιστεί συνολικά τα συμφέροντά του. Αλλωστε, η πείρα αποδεικνύει γενικά πως, ό,τι είναι συμφέρον για το κεφάλαιο είναι ζημιογόνο για την εργατική τάξη. Και το αντίστροφο.

Γι' αυτό κι η θέση κάθε ανέργου, όπως και κάθε εργαζόμενου της Αθήνας είναι σήμερα στο Αιγάλεω. Για να φωνάξει «σας πήρα χαμπάρι». Να δείξει ότι θέλει να φοβερίσει τους ενόχους. Οτι γυρνά την πλάτη στον εμπαιγμό, στις πολιτικές (ενεργητικές τις ονομάζουν και τις συναποφασίζουν στην ΕΕ) ενίσχυσης των επιχειρηματιών προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας τις οποίες μπλε και πράσινες κυβερνήσεις καθαγιάζουν και εφαρμόζουν ενισχύοντας το κεφάλαιο. Και εξαναγκάζουν σε κατέβασμα του πήχη των απαιτήσεών του, για να τον προσαρμόσουν στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Παρατείνουν τελικά μόνο και μόνο την ομηρία του, περιμένοντας ταυτόχρονα - εντελώς ξεδιάντροπα - ευγνωμοσύνη...

Η παρουσία στη σημερινή συγκέντρωση θα στείλει στο κεφάλαιο και τα κόμματά του ένα σαφές μήνυμα: οι άνεργοι κι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τις χρεοκοπημένες «λύσεις» που προβάλλουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις. Αναζητούν πραγματικές λύσεις. Επιλέγουν όχι να ζητιανέψουν προεκλογικά ταξίματα, αλλά να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία, να μπορούν να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Προέκταση και συνέχεια της συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μήνυμα που άνεργοι κι εργαζόμενοι θα στείλουν απ' τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Με την ίδια αποφασιστικότητα. Αναλαμβάνοντας, με ευθύνη και θάρρος, τη δέσμευση να παλέψουν για να ορίσουν τη ζωή τους. Δίπλα και μαζί με το ΚΚΕ. Επιλέγοντας το συνεπή υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους, αλλά και τον καθοδηγητή των αγώνων που έχουν προοπτική. Διεκδικώντας όχι μόνο μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων σήμερα, αλλά και δυναμώνοντας την πάλη για την οριστική εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ανεργία. Παίρνοντας την απόφαση να έρθουν σε σύγκρουση με την πολιτική που προστατεύει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να βάλουν τέρμα στις αυταπάτες και να βροντοφωνάξουν ότι η επιλογή είναι μια και είναι ξεκάθαρη: «`Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Οποτε ζορίζονται πετάνε ένα «το ΚΚΕ δεν έχει αποδεχτεί το κοινοβουλευτικό σύστημα». Και για να αποδείξουν πόσο πολύ το σέβονται το σύστημά τους, μόλις ανέβει στο βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, φεύγουν σαν πανικόβλητο κοπάδι από την αίθουσα. Το έκαναν και χτες. Τα ζώα στη φύση σέβονται τη ζούγκλα τους. Μαθαίνουν να επιβιώνουν μέσα σ' αυτήν. Τα χοντρόγουνα τα αστικά, που λέει κι ο ποιητής, ούτε μια αντίρρηση δεν αντέχουν...

Προθέσεις ... σιγούντων

ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ την «ενός λεπτού σιγή» στη Βουλή για την καταστροφή στην Πάρνηθα. Ομως κάθε άλλο παρά πειστήκαμε για τις ...προθέσεις αυτών που σιώπησαν, αφού την πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και την ακολούθησε η ΝΔ.

Αυτό που φοβόμαστε δεν είναι βέβαια η σιγή του ενός λεπτού. Είναι η ...μεγάλη σιγή που θα επέλθει μετά από μερικά χρόνια. Οταν τα καμένα δάση θα μετατρέπονται σε οικόπεδα κι εκεί που υπήρχαν δέντρα θα φυτρώνουν ξενοδοχεία, βίλες και κάθε είδους ...«αναπτυξιακές επενδύσεις».

Εχετε την εντύπωση μήπως ότι αυτά τα δύο κόμματα που σήμερα ...σιωπούν με σεβασμό απέναντι στην οικολογική καταστροφή, τότε θα είναι λαλίστατα, όταν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν θα κερδοσκοπούν ασύστολα;

Δυστυχώς για αυτούς και εμείς - όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων - το έχουμε δει αυτό το έργο και γνωρίζουμε πολύ καλά το τέλος του.

ΡΙΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ διαπέρασε πάντως την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ηταν εκεί που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακάλυψε ότι ...είχε ξεχάσει ένα μέρος της ομιλίας του και άρχισε να το ψάχνει σταματώντας την τοποθέτησή του.

Ευτυχώς, η αγωνία τους δεν κράτησε πολύ, μια και ο πρόεδρός τους «έκλεισε» όπως - όπως και κατέβηκε από το βήμα. Ως γνωστόν, το ταλέντο του στις «από στήθους» ομιλίες δεν είναι απαράμιλλο και στις (τηλεοπτικές) μέρες μας ένα «σαρδάμ» ή ένα λεκτικό λάθος στοιχίζει.

Βλέπετε, έχει το τίμημά του, όταν μετατρέπουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την πολιτική αντιπαράθεση σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση. Θα αγωνιούν...

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Τώρα, λέει, κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγέλλει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν τον εξυπηρετούν ή από τους οποίους έχει παράπονα. Προφανώς, κάποιος θέλει τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ...αντίπαλους.


Ποιος; Μα, φυσικά, αυτός που δε θέλει όλοι αυτοί να ενωθούν και να αντιδρούν στις πολιτικές που ασκούνται στο δημόσιο τομέα, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και φυσικά τους ...στόχους που εξυπηρετεί το Δημόσιο στα χέρια του δικομματισμού.

Εκτός αν στα ΚΕΠ μπορεί να καταγγείλει κανείς και την ...κυβερνητική πολιτική.

Η «δημοσιονομική πειθαρχία»...

Πριν από λίγες βδομάδες πανηγύριζαν για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της επιτήρησης. Με περισσή κομπορρημοσύνη, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους τη ...μεγάλη εθνική επιτυχία της επαναφοράς των δημοσιονομικών στην περιοχή των χαμηλών ελλειμμάτων. Με περισσό θράσος ο Γ. Αλογοσκούφης, μας υπενθυμίζει ότι η ...δημοσιονομική εξυγίανση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έως το 2010 θα πρέπει να επιτύχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Σε μια επίδειξη πυγμής μάλιστα, ανακοίνωσε για το 2007 περικοπές δαπανών 430 εκατ. ευρώ.

Πόσο ακριβά, όμως, έχουμε πληρώσει τις ...δημοσιονομικές επιτυχίες της σημερινής, αλλά και της χτεσινής κυβέρνησης. Γιατί «δημοσιονομική πειθαρχία» δε σημαίνει μόνο καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να έχουν οδηγηθεί σε οικονομική δυσπραγία και απόγνωση. Υπάρχουν και άλλες σκοτεινές πλευρές στην υπόθεση αυτή.

... και η αντιλαϊκή όψη της

«Δημοσιονομική πειθαρχία» σημαίνει επίσης, να μην δίνονται οι αναγκαίοι πόροι για τον καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει, όλη η Ελλάδα, να μετατρέπεται σε λίμνη. «Δημοσιονομική πειθαρχία» σημαίνει επίσης, ότι τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας, λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό και σε αναγκαία υλικά. «Δημοσιονομική πειθαρχία» σημαίνει μη χρηματοδότηση των πολιτικών που αφορούν τη δασική προστασία της χώρας.

Και να που την τραγική αυτή στιγμή, που όλη η χώρα φλέγεται, τη στιγμή που τα όμορφα δάση της Πάρνηθας, του Πηλίου, της Αγιάς, έχουν παραδοθεί στις φλόγες, τη στιγμή που γίνονται οι πρώτες θλιβερές εκτιμήσεις για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η «δημοσιονομική πειθαρχία» προβάλλει το πιο φρικαλέο της πρόσωπο.

Η Πυροσβεστική υπολειτουργεί με 4.000 κενές θέσεις προσωπικού, το σύστημα δασοπυρόσβεσης τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι λίγοι πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν, αλλά... δε λειτουργούσε το πιστόλι του πυροσβεστικού σωλήνα!

Στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαλύσει τις δημόσιες υποδομές. Εγκληματούν και ασελγούν αδιάντροπα σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας, χωρίς ίχνος ενοχής και ντροπής. Αυτοί απλά, μέσω του Γ. Αλογοσκούφη, την ώρα που η ελληνική επικράτεια φλεγόταν από άκρη σε άκρη, πανηγύριζαν, επειδή από το νέο ξεπούλημα του ΟΤΕ εισέπραξαν 1,2 δισ. ευρώ...

Βιάζονται να στήσουν φιέστες

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, την προηγούμενη Τρίτη, στελέχη της κυβέρνησης έκαναν δοκιμές με τρένα του Προαστιακού στο υπό κατασκευή τμήμα της γραμμής από Κόρινθο μέχρι Κιάτο, χωρίς κανένας να ειδοποιήσει τους εργάτες που αφέθηκαν να συνεχίζουν να δουλεύουν στα έργα, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή, αν σκεφτεί κανείς ότι οι συρμοί τρέχουν με 120-130 χιλιόμετρα.

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να «στήσει» προεκλογικές φιέστες για να παρουσιάσει «έργο», που τίποτα άλλο δε μετρά. Ούτε ακόμα και η ανθρώπινη ζωή. Πέρυσι, μάλιστα, όταν άρχισε να λειτουργεί το τμήμα Αθήνα-Κόρινθος και για τρεις ολόκληρους μήνες η κίνηση των τρένων γινόταν χωρίς να έχει παραδοθεί η σηματοδότηση, απλά και μόνο με σύστημα ενδοσυνεννόησης!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μεγάλο παζάρι

Το μεγάλο δικομματικό παζάρι ψευτοϋποσχέσεων και ψευτοδεσμεύσεων, ένα παζάρι εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού, έχει ήδη αρχίσει και στήνεται στα πλαίσια ενός παρατεταμένου προεκλογικού σκηνικού. Τα όσα εξαγγέλλονται δεν είναι μόνο μια προεκλογική τακτική αλλά αποτελεί μέρος του προπαγανδιστικού οικοδομήματος νομιμοποίησης της ασκούμενης πολιτικής στις λαϊκές συνειδήσεις και προετοιμασίας του εδάφους για τα ακόμα χειρότερα που έπονται.

Ολη αυτή η διαδικασία αξιοποιείται για να περάσει στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων η πολιτική διαχείρισης της μιζέριας και της φτώχειας όχι μόνο ως αναγκαίο κακό αλλά και ως μια επιλογή υπέρ των ...εργαζομένων και των άλλων στρωμάτων, που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Μάλιστα, οι διάφορες «παροχές» αποτελούν κατά κανόνα τμήματα και προπομπούς της ακόμα πιο σκληρής, πιο ταξικής πολιτικής που έρχεται μετά τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο εταίροι του δικομματισμού εμφανίζονται με ένα παραπλανητικό προσωπείο μιας δήθεν «κοινωνικής ευαισθησίας», δίνοντας και κάποια ψίχουλα που δεν αγγίζουν ούτε την ανακούφιση των βαριά πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται για την ίδια «ευαισθησία» με την οποία προωθούν όλες τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Είναι αυτή η «ευαισθησία» που έδειξαν απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το οποίο το αξιοποίησαν συνολικά σε βάρος των εργαζομένων, προωθώντας τη μερική απασχόληση και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Με την ίδια «ευαισθησία» κινήθηκαν και για το Ασφαλιστικό, όπου στο όνομα της αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία άλλωστε προκάλεσε η πολιτική τους, κατεδαφίζουν συνολικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η σκληρή ταξική πολιτική που ασκείται δεν αφήνει πλέον περιθώρια ούτε καν για προεκλογικού χαρακτήρα παροχές. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια ακόμα και οι εξευτελιστικές παροχές, που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις πιο ακραίες μορφές της εξαθλίωσης, να εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής. Ετσι, με τα διάφορα ψευτοεπιδόματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προς τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως αποκαλούν τους εξαθλιωμένους, επιδιώκουν να αναγκάσουν συνολικά τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν μια ζωή με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Χαμηλοί μισθοί σημαίνουν και φτώχεια και σύνταξη στο ύψος επιδόματος. Ενώ οι ανάγκες απαιτούν μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες, και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια για όλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε μιλάνε πλέον για δικαιώματα στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία κλπ., αλλά για «ισότητα ευκαιριών». Και διαχειρίζονται τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με πολιτική αναδιανομής του λαϊκού εισοδήματος ανάμεσά τους στο όνομα αντιμετώπισης των «κοινωνικών ανισοτήτων», που τις βλέπουν όχι ανάμεσα στους επιχειρηματίες και στο λαό, όπως είναι πραγματικά, αλλά ανάμεσα στους εργαζόμενους. Και προβάλλουν ως λύση τα επιδόματα πτωχοκομείου. Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι ένα παζάρι άθλιων παροχών. Εχει έρθει η ώρα να μπουν επιθετικά στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεων του λαού οι σύγχρονες ανάγκες του και ν' αντιμετωπιστούν με περιφρόνηση οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Η πολιτική καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι όρος επιβίωσης και προοπτικής.

Το πολιτικό πρόβλημα και τα δάση

Απέχθεια και αποστροφή προκαλεί το θέαμα των δύο μονομάχων να στήνουν καυγά πάνω στα αποκαΐδια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και των δεκάδων χιλιάδων ακόμα στρεμμάτων καμένου δάσους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτοί που «οπλίζουν» το χέρι των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων, που τους ανοίγουν την όρεξη με τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος, αυτοί που δεν εφαρμόζουν καμία προληπτική πολιτική προστασίας των δασών, που κρατάνε διαλυμένες τις υπηρεσίες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης κ.ο.κ., βγαίνουν στα κανάλια και είτε χύνουν κροκοδείλια δάκρυα είτε αλληλοκατηγορούνται για ανούσιες και αστείες λεπτομέρειες για τις σχέσεις Φούρλα - Κόη, είτε, είτε... Ολα επιστρατεύονται μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί σύγχυση για τις ευθύνες τους όσον αφορά στο εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος των δασών και για να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που από κοινού στηρίζουν. Ολα επιστρατεύονται για να κρύψουν τη σκληρή αλήθεια: Οτι στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» το μέλλον των δασών είναι προδιαγεγραμμένο. Τα δάση είναι περιττά και ίσως και εμπόδιο στην πραγματοποίηση «επενδύσεων»... Το ερώτημα που έθεσε, μέσω της «Ελευθεροτυπίας», ο Β. Πολύδωρας αγγίζει την καρδιά του πολιτικού προβλήματος: «Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;». Η απάντηση έχει δοθεί στην πράξη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ