Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μεγάλο παζάρι

Το μεγάλο δικομματικό παζάρι ψευτοϋποσχέσεων και ψευτοδεσμεύσεων, ένα παζάρι εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού, έχει ήδη αρχίσει και στήνεται στα πλαίσια ενός παρατεταμένου προεκλογικού σκηνικού. Τα όσα εξαγγέλλονται δεν είναι μόνο μια προεκλογική τακτική αλλά αποτελεί μέρος του προπαγανδιστικού οικοδομήματος νομιμοποίησης της ασκούμενης πολιτικής στις λαϊκές συνειδήσεις και προετοιμασίας του εδάφους για τα ακόμα χειρότερα που έπονται.

Ολη αυτή η διαδικασία αξιοποιείται για να περάσει στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων η πολιτική διαχείρισης της μιζέριας και της φτώχειας όχι μόνο ως αναγκαίο κακό αλλά και ως μια επιλογή υπέρ των ...εργαζομένων και των άλλων στρωμάτων, που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Μάλιστα, οι διάφορες «παροχές» αποτελούν κατά κανόνα τμήματα και προπομπούς της ακόμα πιο σκληρής, πιο ταξικής πολιτικής που έρχεται μετά τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο εταίροι του δικομματισμού εμφανίζονται με ένα παραπλανητικό προσωπείο μιας δήθεν «κοινωνικής ευαισθησίας», δίνοντας και κάποια ψίχουλα που δεν αγγίζουν ούτε την ανακούφιση των βαριά πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται για την ίδια «ευαισθησία» με την οποία προωθούν όλες τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Είναι αυτή η «ευαισθησία» που έδειξαν απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το οποίο το αξιοποίησαν συνολικά σε βάρος των εργαζομένων, προωθώντας τη μερική απασχόληση και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Με την ίδια «ευαισθησία» κινήθηκαν και για το Ασφαλιστικό, όπου στο όνομα της αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία άλλωστε προκάλεσε η πολιτική τους, κατεδαφίζουν συνολικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η σκληρή ταξική πολιτική που ασκείται δεν αφήνει πλέον περιθώρια ούτε καν για προεκλογικού χαρακτήρα παροχές. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια ακόμα και οι εξευτελιστικές παροχές, που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις πιο ακραίες μορφές της εξαθλίωσης, να εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής. Ετσι, με τα διάφορα ψευτοεπιδόματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προς τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως αποκαλούν τους εξαθλιωμένους, επιδιώκουν να αναγκάσουν συνολικά τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν μια ζωή με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Χαμηλοί μισθοί σημαίνουν και φτώχεια και σύνταξη στο ύψος επιδόματος. Ενώ οι ανάγκες απαιτούν μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες, και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια για όλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε μιλάνε πλέον για δικαιώματα στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία κλπ., αλλά για «ισότητα ευκαιριών». Και διαχειρίζονται τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με πολιτική αναδιανομής του λαϊκού εισοδήματος ανάμεσά τους στο όνομα αντιμετώπισης των «κοινωνικών ανισοτήτων», που τις βλέπουν όχι ανάμεσα στους επιχειρηματίες και στο λαό, όπως είναι πραγματικά, αλλά ανάμεσα στους εργαζόμενους. Και προβάλλουν ως λύση τα επιδόματα πτωχοκομείου. Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι ένα παζάρι άθλιων παροχών. Εχει έρθει η ώρα να μπουν επιθετικά στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεων του λαού οι σύγχρονες ανάγκες του και ν' αντιμετωπιστούν με περιφρόνηση οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Η πολιτική καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι όρος επιβίωσης και προοπτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ