Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αυταρχισμός, η απάντηση στα προβλήματα του ΕΣΥ

Ακόμα και στα ίδια τα στηρίγματά της στο χώρο του συνδικαλισμού των γιατρών, φαίνεται να σκοντάφτει η λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση.

Τρεις μέρες μετά τη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, εγκαινιάζοντας τον περίφημο κοινωνικό διάλογο, στελέχη της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το σχέδιο της μεταρρύθμισης μη λειτουργικό και ανίκανο να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού, αλλά και στα οξυμένα προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς απαραίτητος όρος για τη βιωσιμότητα του συστήματος είναι γενναία στήριξη τού κρατικού προϋπολογισμού στην Υγεία.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας επισημαίνουν ότι τα σχέδια του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δε λύνουν, αλλά επιδεινώνουν τα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του ΕΣΥ που συσσωρεύτηκαν από την απαξιωτική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας χτες το απόγευμα στους διορισμένους από το υπουργείο Υγείας προέδρους των νοσοκομείων της χώρας, επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησής του, αποδίδοντας την κακοδαιμονία του ασθμαίνοντος ΕΣΥ... στην κακοδιαχείριση.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού διαπίστωσε ότι το σύστημα υγείας «σε πολλές περιπτώσεις δείχνει αδιοίκητο», «νίπτοντας τας χείρας του» κάλεσε τους προέδρους των νοσοκομείων να εφαρμόσουν μια σειρά εγκυκλίους και οδηγίες, τονίζοντας ότι «η επίλυση προβλημάτων καθημερινής λειτουργίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας των νοσοκομείων είναι ευθύνη που ανήκει στους προέδρους και τα ΔΣ των νοσοκομείων».

Στη συνέχεια ο υπουργός, με αφορμή μια σειρά υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων που ταλαιπωρούν τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, όπως αυτό της καθαριότητας και της εξυπηρέτησης των ασθενών, η λύση των οποίων απαιτεί γερές χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις, κάλεσε τους προέδρους να εφαρμόσουν μια σειρά αυταρχικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι, ο ενδυματολογικός κώδικας και τα «τεστ αποδοτικότητας». «Από στοιχεία που διασταυρώθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας διαπιστώθηκε ότι για όμοια περιστατικά υπάρχουν εντελώς διαφορετικές αποδόσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από γιατρό σε γιατρό στην εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών», είπε ο υπουργός.

Από τα αυταρχικά μέτρα του υπουργού δε γλίτωσαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Πρώτη οδηγία του προς τους προέδρους «για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», η εφαρμογή των νόμων σχετικά με τις υποχρεώσεις των εργαζομένων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρεμποδίζεται ολοσχερώς η λειτουργία του νοσοκομείου», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι αναφέρεται «στην περίπτωση κινητοποιήσεων (απεργία)».

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει κρίσιμες μονάδες των νοσοκομείων, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και Τεχνητού Νεφρού, μέσα στο Σεπτέμβρη. Οι θέσεις αυτές ανέρχονται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε 5.350, από τις οποίες οι 350 θα αφορούν γιατρούς του κλάδου του ΕΣΥ και οι 5.000 κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ