Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΩΣΙΑ
Συζητήθηκε η προσφυγή του ΚΕΚΡ στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Συζητήθηκε την Πέμπτη 28/6 σε συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας η προσφυγή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) ενάντια στο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, που προβλέπει την παράδοση στις αρχές και τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων 50 χιλιάδων μελών του κόμματος. Τα κόμματα που, σύμφωνα με τον έλεγχο των αρχών, δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό μελών χάνουν την ιδιότητα του «πολιτικού κόμματος» και δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Μιλώντας στο ΣΔ ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση του νόμου, με την παράδοση στις κρατικές αρχές των προσωπικών δεδομένων 50 χιλιάδων ανθρώπων, καταπατά τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, που εγγυάται το Σύνταγμα. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας αναλαμβάνουν στη συνέχεια να ελέγξουν τα προσωπικά στοιχεία των μελών των κομμάτων ισοδυναμεί με τον πολιτικό έλεγχο των κομμάτων από τις αρχές. Ο Β. Τιούλκιν σημείωσε επίσης πως στις σημερινές συνθήκες της Ρωσίας η δημόσια αναγνώριση της ένταξης σε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο σε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι μια μεγάλη δοκιμασία, αφού αυτός που θα το τολμήσει μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την εργοδοτική τρομοκρατία, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα και να υποστεί σοβαρές διώξεις. Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ αναφέρθηκε στη νομοθεσία άλλων χωρών, υπογραμμίζοντας ότι στη συντριπτική πλειοψηφία δεν απαιτείται κανένα αριθμητικό όριο, είτε αυτό είναι πολύ χαμηλό, για την καταγραφή του πολιτικού κόμματος και τη συμμετοχή του στις εκλογές.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος της Ανω Ρωσικής Βουλής, όσο και της Κρατικής Δούμας, που υποστήριξαν πως ο νόμος βοηθά στη διαμόρφωση του πολιτικού πολυκομματικού συστήματος και από αυτή την άποψη ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των πολιτών και στο Σύνταγμα.

Να σημειωθεί πως με επιστολές τους προς το ΣΔ την προσφυγή του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στηρίζουν τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, όπως το κεντρώο κόμμα «Γιάμπλακο» και η «Ενωση δεξιών δυνάμεων», καθώς και ο επίτροπος της χώρας «για τα δικαιώματα του ανθρώπου», Β. Λουκίν.

Η απόφαση του ΣΔ αναμένεται να εκδοθεί μετά από 3 βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ