Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ»
Ζητούν το αυτονόητο

Να έχουν δικαίωμα  συμμετοχής στις εξετάσεις για Πυροσβέστες

Εποχικοί. Ο όρος αυτός αφορά μια κατηγορία εργαζομένων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο για λίγους μήνες και οι περισσότεροι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους πλαισιώνουν το στρατό των ανέργων της χώρας. Στην κατηγορία αυτή, ανήκει και το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας, μιας υπηρεσίας που διαθέτει τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία επεμβαίνουν στις δασικές πυρκαγιές, όταν αυτές εκδηλώνονται σε δύσκολες περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες.

Είναι 350 άτομα. Εφτά από αυτούς σκοτώθηκαν το 1994 στην Καβάλα σε πτώση ελικοπτέρου και άλλοι δύο σκοτώθηκαν φέτος σε πυρκαγιά στη Χίο. Οι μισοί έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον τρία χρόνια, είναι εκπαιδευμένοι, με πείρα και ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Με ανακοίνωσή τους, αιτούνται την αύξηση του ορίου ηλικίας, την αποδέσμευση από τις γραμματικές γνώσεις και την κατάργηση των σωματομετρικών κριτηρίων. «Τα αιτήματά μας δεν είναι εξωπραγματικά», εξηγούν με ανακοίνωσή τους. «Αφορούν ρυθμίσεις, που, ούτως ή άλλως, γίνονται για άλλες κατηγορίες υποψηφίων. Το δικαίωμα να αιτούμαστε τα παραπάνω, μας το έδωσε η ίδια η πολιτεία, που μας προσέλαβε, μας εκπαίδευσε, όσο κανέναν άλλο δασοπυροσβέστη, μας εξειδίκευσε σε έναν τρόπο εργασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δασοπυρόσβεσης, ενώ η εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα σε λίγα χρόνια σε δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια μπορεί να συναντηθεί σε ελάχιστους πυροσβέστες με πολυετή πείρα».


«Οι εξαιρέσεις που ζητάμε έχουν γίνει για αθλητές και για συμβασιούχους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου», μας είπε ο Γιώργος Μπασδέκης, γραμματέας του σωματείου τους. «Οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να καταταγούν σε θέσεις πυροσβεστών γενικών υπηρεσιών, έχοντας τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό κατάταξης προσόντα διορισμού, εκτός από το ανώτερο όριο ηλικίας και τους τίτλους σπουδών», προσθέτει.

Οσον αφορά τα σωματικά προσόντα, οι «δασοκομάντος» πιστεύουν ότι τα σωματομετρικά μεγέθη δε συνεπάγονται σωματική ικανότητα. Η αντοχή, η δύναμη και η ευρωστία δεν μπορούν να κριθούν μόνο με μια απλή μέτρηση ύψους ή βάρους. Είναι, μάλιστα, υπέρ της αξιολόγησης των υποψηφίων, μέσα από δοκιμασίες που θα αναδείχνουν αυτά τα προσόντα.

Οπως μας είπε ο Γ. Μπασδέκης, πολλοί υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας μετατάχθηκαν στην Πυροσβεστική, με γνώμονα μόνο την εμπειρία τους. Στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.450 δοκίμων πυροσβεστών, από τους οποίους μόνο οι 17 είναι «δασοκομάντος». Το 2000 αναμένεται να γίνουν προσλήψεις άλλων 1.000 πυροσβεστών, για να συμπληρωθούν οι οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε μια εποχή που οι περισσότερες πυρόπληκτες χώρες δίνουν προτεραιότητα στην οργάνωση πεζοπόρων τμημάτων, στην Ελλάδα, τα τμήματα αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από εποχικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται μόνο για 3 - 4 μήνες, ενώ η αμοιβή είναι αυτή του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα επίδομα πτητικό, επικινδυνότητας, ειδικών συνθηκών ή ανθυγιεινό.

Οι μισοί «δασοκομάντος» υπηρετούν σε αυτήν την υπηρεσία τρία χρόνια τουλάχιστον. Αρκετοί είναι τέσσερα και πέντε χρόνια. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που είναι δέκα χρόνια. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι μέχρι 38 χρόνων. Επίσης 140 συμμετέχουν σε επικουρικά σωστικά συνεργεία και πλαισιώνουν την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Η ανακοίνωση του σωματείου τους αναφέρει ότι τα ερωτηματικά για τη συγκεκριμένη άρνηση της πολιτείας παραμένουν αναπάντητα και κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το λόγο, για τον οποίο συμβαίνει αυτή η καταφανής αδικία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ