Αγωνιστική υποδοχή χτες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο «Ιπποκράτειο»
Motion Team |
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Η ανακαίνιση της πτέρυγας έγινε με χορηγία μεγάλων εταιρειών και η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σηματοδοτεί την προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς από την κυβέρνηση της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, διά της οποίας προσπαθεί να καλύψει την αποποίηση των υποχρεώσεων του κράτους για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Η πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας - πέρα απ' τις χορηγίες - εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Ετσι, χτες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε απ' τη Θεσσαλονίκη την υπογραφή των απαραίτητων συμβάσεων που θα υλοποιήσουν τις συμφωνίες για την ανέγερση -μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Υγείας (ΣΔΙΤ) - του Ογκολογικού και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Μίκρα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σφίγγει τα λουριά στα δημόσια νοσοκομεία. Της επίσκεψης του υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με ηγετικά στελέχη των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων, όπου οι οδηγίες - πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα προμηθειών - ήταν σαφείς για την «εξοικονόμηση πόρων», που σημαίνει λιτότητα στα νοσοκομεία. Μάλιστα, χτες, με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς κατήγγειλε τις περικοπές των εφημεριών στα νοσοκομεία.
Χτες και πάλι η κυβέρνηση ήρθε να δώσει ώθηση στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με το νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και άλλες διατάξεις». Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να αναζητά απ' τα ασφαλιστικά ταμεία τα έξοδα για μεταμόσχευση μυελού των οστών από Διεθνείς Δεξαμενές Αναζήτησης για ασφαλισμένους ή απ' τον κρατικό προϋπολογισμό στην περίπτωση ανασφάλιστων. Πρόκειται, δηλαδή, για ένταξη στην παγκοσμιοποιημένη αγορά των υπηρεσιών Υγείας, όπως αρέσκεται να λέει ο υπουργός Υγείας.
Ακόμα, με το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπονται μια σειρά ειδικών επεμβάσεων, όπως η λιθοτριψία, η ακτινοθεραπεία και οι ακτίνες λέιζερ, απ' τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκεί, δηλαδή, που επενδύει το κεφάλαιο. Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο για τους φυσικοθεραπευτές απέχει παρασάγγας απ' το σχέδιο που κατέθεσε ο συνδικαλιστικός τους φορέας.
Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην προωθούμενη κατασκευή και λειτουργία του κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας, στο Αιγίνιο, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, εκφράζει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.
Η επιλογή των ΣΔΙΤ, υπογραμμίζει, ως μέσου χρηματοδότησης και λειτουργίας νέων κοινωνικών υποδομών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης του εναπομείναντος «δημόσιου» συστήματος Υγείας και στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταλογίζει ευθύνες και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγινίου, που βάζει πλάτες στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι της Πιερίας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν ανάγκη από υγειονομικές μονάδες - "σούπερ μάρκετ"».