Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές, επιδρομές και τραγωδία στη Γάζα

Το δράμα των απλών ανθρώπων στη Γάζα δε λέει να τελειώσει

Associated Press

Το δράμα των απλών ανθρώπων στη Γάζα δε λέει να τελειώσει
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας εξαπέλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός ενώ τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν, περιορισμένης εμβέλειας, εισβολή στο έδαφός της. Επιδρομές ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και στη Δυτική Οχθη. Εξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν συνολικά. Ταυτόχρονα, βέβαια, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεφωνική συνομιλία της, με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, Σαλάμ Φαγιάντ, επαναλάμβανε ότι «το Ισραήλ θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο Αμπάς» και ότι επιθυμεί το διάλογο!

Θέσεις εκτόξευσης ρουκετών στη βόρεια Γάζα επλήγησαν από τα ισραηλινά μαχητικά χωρίς να προκληθούν θύματα. Παράλληλα, τανκς εισέβαλαν από το εμπορικό μεθοριακό φυλάκιο Κισουφίμ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, όπου σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι (μέλη της «Χαμάς» και των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης») πριν αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις. Σε σύντομες επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν, το πρωί, και στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι («Τζιχάντ» - «Φατάχ») και έγιναν 15 συλλήψεις.

Κατά τα άλλα, ο «ανθρωπιστικά ευαίσθητος» νέος Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, διέταξε να αρχίσει η ελεγχόμενη μεταφορά ασθενών και τραυματιών Παλαιστινίων σε ισραηλινά νοσοκομεία, είτε βρίσκονται αποκλεισμένοι στα ρημαγμένα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας είτε στο τούνελ που ενώνει τη Λωρίδα με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο σημείο η κατάσταση, πλέον, έχει γίνει αφόρητη αφού δεκάδες Παλαιστίνιοι (νέοι, ηλικιωμένοι, ανήμποροι, παιδιά) στοιβάζονται αναμένοντας άδεια εισόδου στο Ισραήλ για να καταφύγουν στη Δυτική Οχθη.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα περιμένουν ισραηλινή άδεια για να εισάγουν στη Γάζα τα φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα, που ήδη περιμένουν στη μεθόριο. Προειδοποιούν, δε, ότι εντός των επόμενων 7 ημερών, η Γάζα δε θα έχει πια τρόφιμα. Για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα (μέσω υπηρεσιών του ΟΗΕ) μίλησε, χτες, και η ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε την παράδοση 22 εκατομμυρίων ευρώ, από καθυστερούμενες οφειλές, στην Π. Αρχή.

«Λάβρος» κατά «Χαμάς» ο Αμπάς

Για «προμελετημένο σχέδιο» που η «Χαμάς» εκτέλεσε για να καταλάβει στρατιωτικά τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας έκανε λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς σε ομιλία του στο 130μελές Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ. Ο Αμπάς υποστήριξε ότι «περιφερειακά στοιχεία υπέθαλψαν την κρίση που οδήγησε στην παρούσα κατάσταση» (χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις) και απέκλεισε «κάθε διάλογο με δολοφόνους, πραξικοπηματίες και τρομοκράτες». Κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει (παρουσιάζοντας εκτενείς πληροφορίες) και ότι δε σεβάστηκε κανένα εθνικό σύμβολο στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη «Χαμάς», ο Μαχμούντ Ζαχάρ, που φέρεται να έχει ηγετικές αρμοδιότητες πλέον στη Γάζα, δήλωσε έτοιμος για «εκεχειρία με το Ισραήλ αν σταματήσει τις επιθέσεις» και απέρριψε όλες τις κατηγορίες του Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει το Κοινοβούλιο, που ελέγχει η «Χαμάς», με το ανώτερο όργανο της ΟΑΠ, το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο.

  • Στο περιθώριο όλων αυτών, ο Αμερικανός Πρόεδρος πρότεινε στον Βρετανό πρωθυπουργό, που αποχωρεί από τα καθήκοντά του την επόμενη βδομάδα, να γίνει «ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ