Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ
Στη φυλακή οι καταδικασθέντες

Μετά από τουλάχιστον έξι μήνες έχουν δυνατότητα να ασκήσουν έφεση

Στο Κορυδαλλό βρίσκονται από προχθές ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο πρώην αντιπρύτανης Παναγιώτης Γετίμης, ο πρώην υπεύθυνος του λογιστηρίου Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος και άλλοι δύο από τους 10 συνολικά καταδικασθέντες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πανεπιστημιακούς, υπαλλήλους του Ιδρύματος και ιδιώτες, που είχαν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση χρημάτων από το Πάντειο που προορίζονταν για έρευνες και για πλαστογράφηση δαπανών την περίοδο 1992 - 1998, αφού η έφεση που υπέβαλαν για λόγους υγείας δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αιμ. Μεταξόπουλος καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη για υπεξαίρεση ύψους 1 δισ., 105 εκατομμυρίων δρχ., απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση, ο Π. Γετίμης σε κάθειρξη 16 ετών για υπεξαίρεση 470 εκατ. δρχ., απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση και ο πρώην υπεύθυνος του λογιστηρίου του Παντείου Αναστ. Κουτσοδημητρόπουλος σε 3 φορές ισόβια και κάθειρξη 15 ετών για υπεξαίρεση 1 δισ., 132 εκατ. δρχ., απάτη σε βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία και ψευδή βεβαίωση.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν, ακόμα, ο υπάλληλος του Παντείου Μιχαήλ Παπαδοκωστάκης που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ο διοικητικός υπάλληλος Βλάσης Βεηκοντής που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν υπέρ τού να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση των καταδικασθέντων ήταν και ο αδελφός του Αιμίλιου Μεταξόπουλου, Κρίτων, ο οποίος υπήρξε νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ. Να σημειωθεί ότι στη δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης των καταδικασθέντων πανεπιστημιακών είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης. Οι οδηγηθέντες στη φυλακή θα πρέπει να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μετά να προσφύγουν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αιμ. Μεταξόπουλος, Π. Γετίμης, Κ. Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Κώνστας στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, πέρα από τις παρατάξεις των πανεπιστημιακών και φοιτητών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, είχαν και τη στήριξη - σε μεγάλο ποσοστό - και της ΝΔ. Ενώ ανήκαν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο Αιμ. Μεταξόπουλος ως υποψήφιος για τις πρυτανικές εκλογές στο Πάντειο είχε στηριχτεί από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην πρύτανη του Παντείου Ηλία Σιδηρόπουλου, ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε. Ο εκλιπών επικαλέστηκε πόρισμα ορκωτού ελεγκτή, στο οποίο διαπιστώθηκε έλλειμμα στα ταμεία του Πανεπιστημίου ύψους 2 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον έλεγχο ορκωτών λογιστών, με χρήματα του Ιδρύματος, ο προφυλακισμένος, πρώην υπάλληλος του Παντείου, Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος είχε αγοράσει ακόμη και μία κόκκινη «Ferrari».

Απολογούμενος, ο πρώην πρύτανης Αιμ. Μεταξόπουλος είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι στα καθήκοντά του δεν ήταν «να ψάχνει τα τεφτέρια», αλλά να ασκεί ακαδημαϊκή πολιτική, προσθέτοντας ότι το πρυτανικό συμβούλιο ως μόνη κατοχύρωσή του έχει τις βαθμίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία. Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας Γιάννης Αγγελής είχε υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν δόλο στις πράξεις τους, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται από την ύπαρξη νομίμων ενταλμάτων πληρωμής για πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε ξεκινήσει το Νοέμβρη του 2005.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα μαλακά οι καταχραστές με το νέο ποινικό κώδικα(2014-06-12 00:00:00.0)
Στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης ο Βαβύλης(2006-04-07 00:00:00.0)
Παραπέμπονται 18 για το σκάνδαλο του Παντείου(2005-09-07 00:00:00.0)
Αθώος ο πρύτανης του Δημοκριτείου(2003-08-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον «κοινωνικό αποκλεισμό»(2000-09-10 00:00:00.0)
Περίεργες προσφυγές σε εισαγγελέα(1998-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ