Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Φωτιά» οι βάρδιες για τους πυροσβέστες

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών»

Την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας των πυροσβεστών καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ). Με έγγραφο - ερώτημα προς το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, κάνει λόγο για υπέρβαση του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής με περικοπές ή τεμαχισμό των ημερήσιων αναπαύσεων και των αδειών και παράνομες επιφυλακές.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΚΠ αναφέρει πως το αρχηγείο ενέκρινε την εναλλαγή υπηρεσίας από 8ωρο σε 24ωρο στις περισσότερες υπηρεσίες και κλιμάκια της χώρας, αποσπώντας τη δέσμευση από τους διοικητές ότι δε θα χορηγούν τα νόμιμα κατοχυρωμένα ρεπό την αντιπυρική περίοδο. Επίσης, επισημαίνει πως το σύντομο χρονικό διάστημα και ο ανορθόδοξος τρόπος σε πολλές περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει η εναλλαγή του ωραρίου υποδηλώνει κεντρική μεθόδευση.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την καθιέρωση περιπολιών, για να στελεχωθούν οι τελευταίες, γίνεται υπέρβαση του χρόνου εργασίας των πυροσβεστών με περικοπές ή τεμαχισμό των ημερήσιων αναπαύσεων και των αδειών, καθώς και παράνομες επιφυλακές. Πολλές φορές, η διοίκηση αρνείται τη χορήγηση και των δυο δεδουλευμένων ρεπό σε υπηρεσίες με 24ωρο ή δίνεται το ένα από τα δυο 24ωρα ρεπό σε τρεις δόσεις ως 8ωρη ανάπαυση στην πρωινή βάρδια και να εργάζεται ο υπάλληλος τις άλλες δυο.

Είναι γνωστό πως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει περίπου 3.500 κενές οργανικές θέσεις. Αντί για προσλήψεις, η διοίκηση προβαίνει σε παράνομες περικοπές ρεπό και υπερεργασία. Για παράδειγμα, στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαρμαρά κάθε πυροσβέστης δικαιούται 250 ρεπό. Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, στόχος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η ελαχιστοποίηση των δαπανών μέσα και από τη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού.

Η ΕΑΚΠ επισημαίνει προς το αρχηγείο της Πυροσβεστικής να μην επαναπαύεται στην ανοχή που δείχνουν απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ομοσπονδίας των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και αρκετών πρωτοβάθμιων οργανώσεων. Δηλώνει δε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής απέναντι σε κρούσματα αυθαιρεσίας, προσθέτοντας πως το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα έχει τρόπους να αντιπαλέψει τις αντεργατικές μεθόδους σε βάρος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ