Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΗ
«Ομοσπονδία... υπηρέτης συμφερόντων»

Συζήτηση με τον πρόεδρο της Κίνησης «Αναγέννηση της Πάλης» Δ. Γρηγοριάδη για την κατάσταση στους κόλπους του αθλήματος

Την περασμένη εβδομάδα στο εισαγωγικό δημοσίευμα του «Ρ» είδαμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα της πάλης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν το χώρο. Σήμερα, η έρευνά μας προχωρά ακόμα περισσότερο, αφού ανοίγει κύκλο συζητήσεων με ανθρώπους του αθλήματος που μας αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα.

Η συζήτηση για τα προβλήματα του χώρου ξεκινάει με τον Δημήτρη Γρηγοριάδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Γυμναστών, επικεφαλής της Κίνησης «Αναγέννηση της Πάλης», που διεκδίκησε στις τελευταίες εκλογές, το 2006, την Ομοσπονδία.

Ας δούμε τι λέει για τα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο «άθλημα των Ολυμπιονικών» αλλά και το ρόλο της Ομοσπονδίας:

«Η Ομοσπονδία από το 2002 μέχρι σήμερα έχει πάρει περίπου 15 εκατ. ευρώ μαζί με τα χρήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας του 2004. Το 2004 πέταξαν έξω τον Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ Κώστα Θάνο, 10 μέρες πριν τους αγώνες με τη λογική να περάσουν δικά μας παιδιά για να πάρουν μόρια συμμετοχής για τα ανώτερα ιδρύματα. Το άθλημα της πάλης χρειάζεται επειγόντως κάθαρση. Παρά το γεγονός ότι προχωρήσαμε σε εκλογές και μάλιστα τρεις μήνες μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού (από τα 105 σωματεία τα 76 καταψήφισαν το προϋπολογισμό του 2006) χάσαμε για δυο ψήφους και μετά από μια εκλογική αναμέτρηση γεμάτη ατασθαλίες, αφού έκοψαν σωματεία χωρίς λόγο, ενώ αντίθετα ψήφισαν σωματεία, ουσιαστικά, "μαϊμούδες". Πριν δυο χρόνια μπήκε εισαγγελέας για κάποιους αγώνες που έγιναν στα "Κρέστενα" όπου συμμετείχαν σωματεία - "μαϊμούδες" τα οποία μετέπειτα ψήφισαν στις εκλογές».

Μετά απ' όλα αυτά εύλογη είναι η απορία μας για το τι κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο άθλημα. Ο Δ. Γρηγοριάδης επιρρίπτει ευθύνες στη νυν διοίκηση της Ομοσπονδίας και τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα... «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωματεία που ενώ παράγουν έργο δεν παίρνουν ποτέ τα οδοιπορικά τους για τους αγώνες που συμμετέχουν. Αυτό πάει να πει ότι, όποιο σωματείο έχει αντίθετη άποψη με την Ομοσπονδία, πρέπει να εξαφανιστεί. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα. Το ζήτημα είναι ποιας μορφής αθλητισμό θέλουμε. Π.χ. δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε σχολικό αθλητισμό κι από την άλλη η πολιτεία να μοιράζει εκατομμύρια. Πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του προβλήματος που λέγεται αθλητισμός. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια μέσα από τις αθλητικές τάξεις. Υπάρχει μια αύξηση παιδιών που ειδικεύονται σε κάποιο άθλημα».

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων στη λειτουργία του αθλήματος, που έχει αντίκτυπο και στο αθλητικό κομμάτι, ζητήσαμε τη γνώμη του Δ. Γρηγοριάδη για τους στόχους της Κίνησης «Αναγέννηση της Πάλης»...

«Δύο είναι οι στόχοι μας: α) Ο καθαρά αθλητικός, δηλαδή τα υγιή σωματεία, οι υγιείς παράγοντες, οι προπονητές και βέβαια οι αθλητές μας. β) Και να μπει μια τάξη με τα οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουν 120 σωματεία και τα 60 να είναι "μαϊμούδες", αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org