Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτο

Με συγκίνηση θυμάμαι σήμερα δυο χρόνια ύστερα από τότε που «έφυγε» για πάντα ο αγαπημένος σύντροφος και ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης όταν για πρώτη φορά το 1975 τον πρωτογνώρισα σε μια δημοσιογραφική δεξίωση, στην Κηφισιά. Ηταν με συντροφιά δημοσιογράφων του «Ρ», τον Τ. Αδάμο, τον Τάκη Μαμάτση κι άλλους. Η πρώτη κουβέντα που μας είπε ήταν να ζητήσει να μάθει για έναν φίλο του δημοσιογράφο, τον Κυριάκο Σιμόπουλο.

Αργότερα, σ' ένα χαιρετισμό για τον Κ. Σιμόπουλο ο Χ. Φλωράκης είπε: «... Τον Κυριάκο τον γνώρισα πριν από 55 χρόνια σαν συνάδελφο και σπουδαστή στην Ανωτέρα Σχολή των τριών Τ, σύντροφο και συναγωνιστή στον αγώνα ενάντια στα στρατεύματα κατοχής για την απελευθέρωση της χώρας, τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο Κυριάκος ήταν η ζωντανή έκφραση της έννοιας "σεμνότητα", "ήθος" και "αγωνιστική συνέπεια".

Από τότε τον ξαναντάμωσα τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια τον αντάμωσα - στο βαθμό που τα κατάφερα - στο πλούσιο επιστημονικό του έργο.

Τα χαρακτηριστικά του Κυριάκου, στα οποία αναφέρθηκα πριν, εμπλουτισμένα από τη ζωή και τους αγώνες των 55 χρόνων, εκφράζονται στο πολύπλευρο ιστορικό του έργο. Σεβασμός στα γεγονότα, στην ελληνική γλώσσα και συνέχιση της αγωνιστικής του ιστορίας. Πολύτιμη είναι η συνεισφορά του».

Στη μνήμη του σ. Χαρίλαου Φλωράκη και του συντρόφου και παλιού συναδέλφου και φίλου, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 300 ευρώ για το ΚΚΕ.

Φωτ. 2

Πριν από χρόνια, το Μάη πέθανε η μητέρα μου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΖΟΡΜΠΑΛΑ. Τη θυμάμαι πάντα με αγάπη. Για μας τα παιδιά της πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένη σε ισόβια. Ποτέ δεν παραπονέθηκε γι' αυτό. Αντίθετα συμμετείχε και εκείνη, όπως μπορούσε στον αγώνα. Ηταν πολύ καλή μάνα για τα παιδιά που έφερε στον κόσμο.

Πέτρος Κορωνιός
Πέτρος Κορωνιός
Για πρώτη φορά μνημονεύω τον μεγάλο αδελφό μας ΝΙΚΟ ΖΟΡΜΠΑΛΑ, ο οποίος πέθανε πριν από τον πόλεμο. Σε γράμμα του, που με μεγάλη καθυστέρηση έφτασε στα χέρια μου, αναφέρεται στη συμμετοχή, ως μέλος της Επιτροπής, στην απεργία πείνας στο Σανατόριο «Σωτηρία» το 1935. Μεταξύ των άλλων γράφει: «θα αγωνιστώ ως την τελευταία μου στιγμή». Δεν έζησε για να το κάνει πράξη. Πέθανε στα 28 χρόνια του.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Γιάννα Τρικαλινού.

Φωτ.

Πριν από 8 χρόνια, στις 28 Μάη 1999, έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ, ο οποίος αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω KΟΒ Χολαργού.

Η σύζυγος Κούλα Κορωνιού

Τα παιδιά Κατερίνα και ΓιώργοςΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(17/2/2013)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(22/7/2012)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(7/7/2012)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(29/1/2012)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(3/6/2010)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(1/6/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org