Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανοιχτή γραμμή» Μπους - Πούτιν...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας συμφώνησαν προχτές τηλεφωνικά, να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, νωρίτερα πληροφορίες της κροατικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Γιούταρνι Λιστ» υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει στον ακόλουθο συμβιβασμό: η Ρωσία δε θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη «διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου εάν α) υπάρξει μορατόριουμ δύο ετών για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ, β) αναπτυχθούν Ρώσοι στρατιώτες στους σερβικούς θύλακες του Κοσσυφοπεδίου, γ) το ΝΑΤΟ δε θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε Ουκρανία και Γεωργία στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν άγνοια για τις παραπάνω πληροφορίες ερωτηθέντες απ' τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Αντίθετα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, διέψευσε χτες βράδυ τις πληροφορίες της κροατικής εφημερίδας ως αναληθείς σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες Μόσχας-Ουάσιγκτον για το Κοσσυφοπέδιο «παραμένουν ως είχαν»...

Πάντως, η χτεσινή συνάντηση του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι στη Ρώμη επικεντρώθηκε στο σχέδιο Αχτισαάρι. Ο Τάντιτς το απέρριψε επαναλαμβάνοντας ότι το Βελιγράδι είναι «ανά πάσα στιγμή διατεθειμένο» να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόντι διαφώνησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, χτες στο Βελιγράδι ο Κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Εουμέλιο Καμπαγέρο Ροντρίγκες δήλωσε μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι η λύση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας Βελιγραδίου-Πρίστινας με τρόπο που να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ