Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό

Χαοτική είναι, τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την ενδοπαλαιστινιακή ένταση ήρθαν να οξύνουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με το σύνηθες πρόσχημα των «αντιποίνων» στην εκτόξευση ρουκετών. Παρά τις, σκληρού ύφους, δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ακόμη και για γενικευμένη χερσαία ισραηλινή εισβολή, το ενδεχόμενο χαρακτηρίζεται ανεπισήμως από ισραηλινές πηγές, μάλλον απίθανο. Γιατί η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση με μια δυναμική παρέμβαση να ωθήσει σε ενότητα τις σπαρασσόμενες παλαιστινιακές ομάδες!

Αλλωστε, η ισραηλινή πολιτική εδώ και χρόνια επιδιώκει να προκαλέσει διχασμό στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή. Στο σχέδιο αυτό, η ισραηλινή ηγεσία είχε αρωγό τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα». Η επιβολή αυστηρού εμπάργκο στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την εκλογή της «Χαμάς» στην κυβέρνηση, με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, επιδείνωσε την, ήδη, δραματική καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού, προκαλώντας περαιτέρω τριβές και αγανάκτηση.

Η αιματηρή κρίση των τελευταίων 24ώρων στη Λωρίδα της Γάζας ανέδειξε, επίσης, σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών να ελέγξουν πλήρως μια πληθώρα από μικρο-ομάδες και ενόπλους που, ουσιαστικά, δρουν εξυπηρετώντας προσωπικές αντιζηλίες στελεχών αλλά και άλλα «σκοτεινά κέντρα» που ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να κατονομάσει. Το βέβαιο είναι ότι η ισραηλινή ηγεσία γνώριζε καλά πως πλήττοντας, στην παρούσα φάση, θέσεις μόνο της «Χαμάς», απλώς θα ενέτεινε το ρήγμα μεταξύ των δύο μεγάλων οργανώσεων «Χαμάς» - «Φατάχ» δίνοντας στην πρώτη την ευκαιρία να μιλήσει για «ανίερες συμμαχίες».

Αν οι ένοπλοι στους δρόμους της Γάζας δε δείχνουν να αντιλαμβάνονται τις ισραηλινές επιδιώξεις και τους ελιγμούς, μια μεγάλη μερίδα του παλαιστινιακού λαού φαίνεται να αντιλαμβάνεται το σημαντικότατο διακύβευμα των εξελίξεων. Ετσι, παρά τα σφοδρά πυρά, απλοί πολίτες κατέβηκαν στο δρόμο, στην πόλη της Γάζας, ζητώντας τερματισμό των αδελφοκτόνων συγκρούσεων και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα γίνουμε ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσουμε τους ενόπλους εκατέρωθεν από την καταστροφή».

Κοινή έκκληση τερματισμού των συγκρούσεων απηύθυναν και οι μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στη Δυτική Οχθη. Και οι εκκλήσεις τους πρέπει να βρουν ανταπόκριση από το λαό για να μπορεί να έχει μέλλον ο δίκαιος παλαιστινιακός αγώνας για ελεύθερη πατρίδα.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ