Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Το λάδι υπό διωγμό

Από τη συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εργαζόμενους στα «Μάρμαρα Θάσου»
Από τη συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εργαζόμενους στα «Μάρμαρα Θάσου»
Ευλογημένος θεωρούνταν παλιότερα ο τόπος που παρήγαγε μπόλικο και καλό λάδι. Το ελαιόλαδο, πηγή ζωής και πλούτου, ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα της ελληνικής γης, έχει σήμερα με τις ποσοστώσεις της ΕΕ, τις συνυπευθυνότητες, τα πρόστιμα, την ασύδοτη κερδοσκοπία των εμπόρων, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές σπορελαίων και την παντελή έλλειψη κυβερνητικής παρέμβασης για τη στήριξη των παραγωγών, τεθεί κυριολεκτικά υπό διωγμό.

Στην περίπτωση της Θάσου, που παράγει μεγάλες ποσότητες καλής ποιότητας ελαιολάδου, εκτός από τα παραπάνω προβλήματα είχαμε φέτος και το πρόβλημα ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών στη διάρκεια της ανθοφορίας, που οδήγησαν στη μεγάλης κλίμακας καταστροφή του καρπού σε 800 χιλιάδες περίπου ελαιόδενδρα, από το ένα εκατομμύριο που διαθέτει το νησί και έτσι η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη στο ελάχιστο. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την αποζημίωση των πληγέντων, ούτε καν για την καταγραφή των ζημιών, με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας να δηλώσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την καταγραφή των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.

Πέρα όμως από το ειδικό αυτό πρόβλημα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιμεναρίων, Χρήστος Αρχοντίτσης, «η κατάσταση φέτος με το λάδι είναι τραγική. Πουλάμε λάδι οξύτητας 6 δέκατα έξτρα παρθένο με 525 δρχ. το κιλό και θεωρούνται και τυχεροί όσοι πάρουν αυτή την τιμή. Μ' αυτή την τιμή δεν καλύπτουμε ούτε τα έξοδα παραγωγής». Ο ίδιος επισημαίνει: «ο υπάρχων "αναπτυξιακός" νόμος δε βοηθά καθόλου την ανάπτυξη των συνεταιρισμών και των μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων. Η επιχειρούμενη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, θα καταστρέψει όλους τους μικροκαλλιεργητές και τον αγροτικό κόσμο γενικά».

Ο εκπρόσωπος της εθελοντικής πυρόσβεσης του νησιού ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η Θάσος μαστίζεται τελευταία από καταστροφικές πυρκαγιές, η εθελοντική πυρόσβεση διέθετε πριν από λίγο μόνο 4 παλιά στρατιωτικά τζιπ, που είχε παραλάβει απ' το στρατό, τα οποία είναι ακατάλληλα για το έργο που προορίζονται. Κι από αυτά όμως σήμερα υπάρχουν εν ενεργεία μόνο δύο γιατί τα άλλα αχρηστεύτηκαν!

Ο Αγγελος Τζέκης κλείνοντας τη συζήτηση επισήμανε ότι είναι φανερό πως ο όμορφος τούτος τόπος στενάζει κάτω από το βάρος πολλών πιεστικών προβλημάτων. Για την επίλυσή τους, τόνισε, δεν αρκούν μόνο Ερωτήσεις στη Βουλή. Χρειάζεται κινητοποίηση, συσπείρωση και οργανωμένος αγώνας των ίδιων των πολιτών. Οργανώστε την άμυνά σας, πάρτε τις τύχες στα χέρια σας. Υπάρχουν τρόποι. Αφού η νέα Δημοτική Αρχή και οι άλλοι φορείς δεν ενδιαφέρονται, στήστε τις δικές σας επιτροπές πρωτοβουλίας, συσπειρώστε τον κόσμο, ενημερώστε τον, κατεβάστε τον και στο δρόμο. Πιέστε ενωμένοι όλοι μαζί για να λυθούν τα προβλήματα. Να είστε βέβαιοι, κατέληξε, ότι το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα σας και θα υποστηρίξει ενεργά όλους αυτούς τους αγώνες σας, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Μόνο με το λαϊκό μέτωπο και τους αγώνες μπορούν να λυθούν προβλήματα και να πάει μπροστά ο τόπος...

Το ζεστό χαμόγελο και οι θερμές χειραψίες των παρευρισκομένων στη σύσκεψη, με τα στελέχη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στο τέλος της συζήτησης, έδειξαν ότι ο δρόμος του αγώνα συγκινεί τους λαϊκούς αγωνιστές, που ξέρουν ότι δεν μπορεί να αναζητούν θεόπεμπτους «σωτήρες», ότι η σωτηρία βρίσκεται στη μαζική, οργανωμένη λαϊκή αντίσταση, που τόσο έχει ανάγκη η Θάσος σήμερα για ν' ανθήσει ξανά το χαμόγελο της αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης που δίνει η πίστη στη δύναμη του λαού.

Μάρμαρο: προβλήματα και προοπτικές

Η γη της Θάσου κρύβει στα σπλάχνα της μεγάλες ποσότητες καλής ποιότητας λευκού μαρμάρου. Ο πολύτιμος αυτός ορυκτός πλούτος, που κατά την άποψη του ΚΚΕ αποτελεί εθνικό πλούτο που ανήκει σ' όλο το λαό, θα μπορούσε με κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση και έλεγχο της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας, να αποτελέσει πηγή ζωής και ανάπτυξης για τη Θάσο και ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπάρχει όμως η βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για μια τέτοια παρέμβαση.

Ετσι σήμερα η αξιοποίηση του πλούτου αυτού έχει αφεθεί στην πρωτοβουλία 20 περίπου ιδιωτικών επιχειρήσεων που οι περισσότερες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές πέρα από την οικολογική επιβάρυνση που προκαλούν, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλοι κρατικοί έλεγχοι και μια ολοκληρωμένη πολιτική οικολογικής προστασίας, αντιμετωπίζουν σήμερα και πρόβλημα επιβίωσης, λόγω κυρίως του έντονου ανταγωνισμού, του μικρού σχετικά όγκου παραγωγής και τζίρου και των γρήγορα αυξανόμενων εισαγωγών μαρμάρου από άλλες χώρες, όπως Τουρκία, Βουλγαρία και Αίγυπτο.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε 2 απ' αυτές τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Λιμένα, αυτές του Χαριτόπουλου και του Φιλιππίδη. Οι διευθύνσεις των επιχειρήσεων δείχνουν ότι ανησυχούν για το μέλλον που το θεωρούν αβέβαιο, αφού βλέπουν ότι η παγκοσμιοποίηση τους σπρώχνει στο περιθώριο ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για τον έλεγχο και της παραγωγής μαρμάρου από μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα, που όπως έδειξε και η συζήτηση έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους με διάφορες μορφές.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε ότι παρά τη θέση του ΚΚΕ για κρατικό έλεγχο στην παραγωγή του ορυκτού πλούτου της χώρας, το Κόμμα θεωρεί ότι ενόψει της σημερινής κατάστασης απαιτούνται μια σειρά μέτρα για τη στήριξη των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις για τον εκτοπισμό τους από μονοπωλιακά μεγαθήρια.

Στους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων που σταμάτησαν την εργασία τους για να ακούσουν τα στελέχη του ΚΚΕ, ο Αγγελος Τζέκης υπογράμμισε τη λαίλαπα των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων που σκοπό έχουν να μην αφήσουν όρθιο κανένα από τα κεκτημένα με σκληρούς αγώνες δικαιώματα των εργαζομένων, όπως 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις, κοινωνικές παροχές, ασφαλιστικό σύστημα κ.ά., στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παραπέρα συμπίεση των εργατικών μισθών και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να αντισταθούν, να απομονώσουν τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους οδηγούν στο διάλογο - απάτη και να οικοδομήσουν ένα δυνατό λαϊκό κοινωνικό μέτωπο που είναι ο μόνος τρόπος να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να διασφαλίσουν την εργασία τους και ν' ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη πορεία που θα στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ο μεστός και πειστικός λόγος του ΚΚΕ ταρακούνησε πολλές συνειδήσεις, έσχισε το πέπλο της αδιαφορίας, ζέστανε πολλές καρδιές. Το έβλεπες στις ματιές των εργατών που ζωήρεψαν, στα κορμιά που τεντώθηκαν, στα χαμόγελα όλο νόημα. Αρκετοί διστάζουν ακόμα να εκδηλωθούν. Δεν είναι εύκολο πράγμα να αποφασίσει κανείς να διαλέξει το δρόμο του αγώνα. Πολλές οι σειρήνες που τραγουδούν καθημερινά παθιάρικα τα γνωστά άσματα «κοίτα τη δουλιά σου, δε γίνεται τίποτα, μη σε νοιάζει για τους άλλους».

Ο λόγος και η δράση του ΚΚΕ προβάλλουν στους εργαζόμενους την απλή αλήθεια ότι αν θέλεις να «κοιτάξεις» τον εαυτό σου, να διασφαλίσεις τα συμφέροντά σου, πρέπει να ενδιαφερθείς για τους άλλους, να παλέψεις μαζί με άλλους για να μπορείς και εσύ και τα παιδιά σου να ζήσεις ανθρώπινα. Στο τέλος της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ στη Θάσο, διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι η βασική αυτή προσέγγιση της συλλογικότητας εκτιμήθηκε από τον κόσμο του νησιού. Βρήκε εύφορο έδαφος. Θα καρπίσει στα σίγουρα στους λαϊκούς αγώνες που έρχονται.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού(2011-04-19 00:00:00.0)
Υλοποίηση αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ(2004-05-27 00:00:00.0)
Με τους εργαζόμενους της ΕΛΛΕΝΙΤ(2003-08-30 00:00:00.0)
Ατέλειωτες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο(2002-02-28 00:00:00.0)
Πίσω απ' τη βιτρίνα του τουριστικού «παράδεισου»(2000-08-17 00:00:00.0)
Απειλούνται με οικονομική καταστροφή(2000-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ