Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΠΟ
Καθολικό «όχι» των εργαζομένων

Αυτό είναι το «ευάερο» και «ευήλιο», κατά το ΥΠΠΟ - και «κλουβί» στην πραγματικότητα - κτίριο. Να σημειωθεί ότι το φως που φαίνεται, θα εξαφανιστεί με την τοποθέτηση της ψευδοροφής...
Αυτό είναι το «ευάερο» και «ευήλιο», κατά το ΥΠΠΟ - και «κλουβί» στην πραγματικότητα - κτίριο. Να σημειωθεί ότι το φως που φαίνεται, θα εξαφανιστεί με την τοποθέτηση της ψευδοροφής...
Την αντίθεσή τους στη μεταστέγαση του ΥΠΠΟ στις πρώην καπναποθήκες Κεράνη, στο Ρέντη, όπου θα συστεγαστεί με το υπουργείο Τουρισμού, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς και Νήσων, η οποία μετατράπηκε σε «γενική συνέλευση», αφού οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του υπουργείου.

Η αντίθεση αυτή βασίζεται σε δύο αντικειμενικούς παράγοντες: Στην ακαταλληλότητα του κτιρίου για τη συγκεκριμένη χρήση και στην περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής που ξεπέρασε τα όριά της σε αυτούς τους τομείς. Ωστόσο, οι ταξικές δυνάμεις στο ΥΠΠΟ αναδεικνύουν και δύο ακόμη σημαντικές διαφωνίες: 1) Τη χωροταξική σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, μέσω της συστέγασης των δύο υπουργείων, στο πλαίσιο της χρήσης του πολιτισμού ως κερδοφόρου τουριστικού κεφαλαίου. 2) Την παράλληλη, με την απόφαση μεταστέγασης, επιδίωξη της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει εκατοντάδες ιδιόκτητα ακίνητά του στην Πλάκα, που θα μπορούσαν, όπως και το υπό ανακαίνιση πρώην ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πατησίων), να φιλοξενήσουν και άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αντί να θεωρούνται «βαρίδια» - κατά την υπουργική έκφραση - και να ξεπουληθούν σε ιδιώτες με αρνητικές συνέπειες σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θέματα, που έθεσε κατ' επανάληψη η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» ΥΠΠΟ.

Περιέργως, όμως, αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα, ειδικά το δεύτερο, που είναι το αμεσότερο, αποσιωπήθηκαν από τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου, Μάκη Κρασανάκη και από τον πρόεδρο της ΠΟΣΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ) Γ. Τσακοπιάκο. Ούτε πήραν ξεκάθαρη θέση, όταν τέθηκαν από το ακροατήριο.

Από τη συζήτηση, προέκυψε πως οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους και ούτε οι αρχαιολόγοι των Εφορειών γνωρίζουν αν θα μεταστεγαστούν.

Βέβαιο είναι ότι από το 1998 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κτίριο για στέγαση υπουργείων, αντέδρασαν οι εργαζόμενοι, όπως του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη ΝΔ ως αντιπολίτευση να καταθέτει Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ σήμερα η ΝΔ ως κυβέρνηση θέλει να συστεγάσει δύο υπουργεία, με το ΠΑΣΟΚ τώρα να καταθέτει ερωτήσεις... για το αντίθετο. Ετσι, το θέμα εξελίχθηκε σε υποκριτικό δικομματικό «καυγά». Ερώτηση με την οποία αναδεικνυόταν η ακαταλληλότητα του κτιρίου για στέγαση υπουργείου είχε καταθέσει το ΚΚΕ το 2003.

Η ουσία είναι πως το κτίριο δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και κοινού, ενώ δημιουργείται και κίνδυνος, αφού η αρχική μελέτη προέβλεπε στέγαση 1.300 υπαλλήλων και 500 επισκεπτών, τώρα το κτίριο ξηλώνεται για να στοιβάξει 3.500 υπαλλήλους! Επιπλέον, το κτίριο είναι πάνω από 70 ετών και οι όροφοι είναι κάτω του προβλεπόμενου ύψους των 2,40 μ. Τα όρια του σκανδάλου αγγίζουν και τα 17 δισ. δραχμές που δόθηκαν για την αρχική μετατροπή του κτιρίου, που τώρα... ξαναμετατρέπεται. Ο σύλλογος εξήγγειλε 3ωρη στάση εργασίας στις 19/4.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ