Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμασίες για την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου...

«Μισόλογα» ρωσικής διπλωματίας για τη στάση της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-«Η αποτυχία του σχεδίου Αχτισαάρι είναι μείζονος σημασίας για το σερβικό κράτος και τα εθνικά συμφέροντα», σημείωσε χτες στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εξαπολύοντας παράλληλα ρητορική «επίθεση» στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το '99 βομβάρδιζε τη Σερβία με την κωδική ονομασία «Επιεικής Αγγελος» και «τώρα προσπαθεί να αρπάξει σημαντικό μέρος του εδάφους της χώρας μας αυτοαποκαλούμενο φίλος της Σερβίας». Υποστήριξε πως έχουν σημειωθεί πολλές αλλαγές στα διεθνή δρώμενα απ' το '99 οπότε εξαπολύθηκαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Σερβία, ισχυριζόμενος πως σήμερα «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει τα όργανα για να σταματήσει τη χρήση βίας και τη νομική επίθεση κατά της Σερβίας».... Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο οι ανταποκριτές του πρακτορείου «Ρόιτερ» μετέδιδαν τις εντατικές προετοιμασίες της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, αναφέροντας πως έχει ετοιμαστεί ήδη 104σέλιδο σχέδιο σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την «υπό διεθνή κηδεμονία ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Μεταξύ των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων συγκαταλέγονται το προσχέδιο νέου συντάγματος, σχέδια για τη θέσπιση υπουργείου Εξωτερικών και ενός δικτύου πρεσβειών σε 14 δυτικοευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες και προκήρυξη εθνικού διαγωνισμού για την εύρεση «σημαίας και κρατικών συμβόλων». «Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της ένταξης στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, πράγμα που θα απαιτήσει την καλή θέληση και τη συνεργασία της Ρωσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο για την ίδρυση ενός κοσσοβάρικου «υπουργείου Εξωτερικών», που επικαλείται σε χτεσινή ανταπόκρισή του το «Ρόιτερ»...

Παράλληλα, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη (και λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο) ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν πρότεινε την αποστολή μιας ομάδας απεσταλμένων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε Βελιγράδι και Πρίστινα, μετά την ενημέρωση του σώματος από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι, προκειμένου, όπως είπε, να διαθέτει ο οργανισμός «όλες τις πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή προτού αποφανθεί πάνω στην πρόταση Αχτισαάρι». Πρότεινε ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει «πλήρη ανασκόπηση» της εφαρμογής της απόφασης 1244 (στην οποία το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας). Στο μεταξύ, ενδιαφέρον προκαλεί η προχτεσινοβραδινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως «είναι πρόωρες» οι κουβέντες σχετικά με την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η προσπάθειά του να αποφύγει - αυτή τη φορά - μία ρητή και κατηγορηματική δήλωση σχετικά με την πιθανότητα άσκησης ρωσικού βέτο στον ΟΗΕ.

Θυμίζουμε ότι με τη στάση της και η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές στην πολιτική της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή την απόσπαση ενός κομματιού της Σερβίας και την παραπέρα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ