Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τη φλόγα των ιδανικών του

Εκδήλωση για το λογοτεχνικό έργο του Β. Κολοβού

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και χαρά, φίλοι και συνάδελφοι του Βασίλη Κολοβού, ανταποκρίθηκαν προχτές το βράδυ στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του. Ο Βασίλης Κολοβός, ένας σημαντικός ηθοποιός, με πλούσια προσφορά στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων των ηθοποιών και των άλλων εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού, από το 1994 μας εξέπληξε αποκαλύπτοντας και μια άλλη, εξίσου σημαντική, πτυχή του. Το συγγραφικό του ταλέντο. Με πρώτο το «Θυμάσαι πατέρα», το οποίο διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην έδρα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ακολούθησαν «Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα» (7η έκδοση), «Οι Αγίες των ημερών τους» (5η έκδοση) και «Το καλοκαίρι μας προσπέρασε» (4η έκδοση).

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα» - είπε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Λεωνίδας Βαρδαρός - «που όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ένα σύντροφο, που κατάφερε, παρά τις μαύρες λίστες, να καταξιωθεί επαγγελματικά και να παλεύει ταυτόχρονα κάθε μέρα για τα προβλήματα του κλάδου μας αλλά και γενικότερα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη. Προσωπικά θέλω να σ' ευχαριστήσω για ό,τι έκανες για τις ιδέες μας, μέσα από τη δουλιά σου, γιατί όπως έλεγε ο Λένιν, "όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονται μόνο για τα στενά επαγγελματικά τους συμφέροντα, ή μόνο ενάντια στον δικό τους καπιταλιστή εργοδότη, διατρέχουν τον κίνδυνο να αγνοήσουν την πάλη για τα γενικότερα αιτήματα της εργατικής τάξης"».

Για την ευαισθησία και τις δυνατές «κοινωνικές κεραίες» του Β. Κολοβού, μίλησε η Αριστούλα Ελληνούδη, στις οποίες όπως πιστεύει οφείλεται η ώθησή του «σε μια ακόμα πράξη δημιουργίας - εκτός από τις πράξεις του σαν ηθοποιού, συνδικαλιστή, κομμουνιστή αγωνιστή, γιατί κι αυτές είναι δημιουργία. Η λογοτεχνική πράξη του Βασίλη είναι βαθύτατα αναγκαία για τη φύση του, λυτρωτική για την ψυχή του, απόλυτα σύμφωνη με το ήθος, τις ιδέες, τη ζωή και την κοινωνική στάση του». Και πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «Στα βιβλία του υπάρχουν, διασταυρώνονται και αλληλοσυμπληρώνονται δύο αισθητικές. Και της "ταυτότητας", της ελληνικής, των λαϊκών παραδόσεων (γλωσσικών, αξιακών, εθιμικών, κοινωνικών, ιστορικών) και βεβαιότατα η "αισθητική της αντίθεσης". Της ιδεολογοπολιτικής αντίθεσης με την καπιταλιστική κοινωνία. Η μυθοπλασία του Βασίλη, και στα τέσσερα βιβλία του, έχει φανερό σημασιολογικό νόημα. Ευθύ και ανυπόκριτο κοινωνικό μήνυμα».

Αποσπάσματα των έργων του διάβασαν ο Κώστας Καζάκος, η Ανδριανή Τουντοπούλου και ο Χάρης Αρώνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδίζοντας τη ζωή(2012-09-28 00:00:00.0)
Μυθ-ιστορία ηρωικών αγώνων(2007-11-14 00:00:00.0)
Πάντα «παρών» ο ηθοποιός(2004-09-28 00:00:00.0)
Δόθηκε στην τέχνη και στον αγώνα(2003-04-09 00:00:00.0)
Τα όνειρα μιας «αυλής»(2000-02-09 00:00:00.0)
Συγγραφικός λόγος(1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ