Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΧΟΡΟΥ»
Με «οδηγό» ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), που εξαρχής προκάλεσε την οργή των συνδικαλιστικών φορέων των καλλιτεχνών, λόγω του αποκλεισμού τους από τον υποτιθέμενο «διάλογο» για την κατάρτισή του, ενώ είναι αντίθετοι και επί της ουσίας του.

Παρά τις επιμέρους αλλαγές στο τελικό κείμενο, τα βασικά του σημεία παραμένουν αναλλοίωτα. Το ΕΚΕΘΕΧ παραμένει ΝΠΙΔ, χάριν της «ευελιξίας και ταχύτητας στη λήψη» αποφάσεων, λες και ένα ΝΠΔΔ δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι. Στόχος είναι τα ΝΠΙΔ να αποτελούν το «χαλί» για την «εμπέδωση» της ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης και στον πολιτισμό.

Το Κέντρο θα «χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ με σκοπό τον καθορισμό, σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το θέατρο και το χορό». Αυτή είναι η ...τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που το ΥΠΠΟ αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης του Κέντρου. Το Δεκέμβρη του 2006, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιος προϋπολογισμός», ενώ δύο μήνες πριν, τον Οκτώβρη του 2006, είχε παρουσιάσει μια «μεικτή» χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, από κοινοτικά κονδύλια, «χορηγίες», δωρεές, κλπ.

Με το σ/ν, οι γνωμοδοτικές επιτροπές θεάτρου και χορού διορίζονται από το ΔΣ του Κέντρου και γνωμοδοτούν σε αυτό. Επίσης, προβλέπεται συνεργασία με τα κρατικά θέατρα για «τη στήριξη συμπαραγωγών» και συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ.

Η διοίκηση θα είναι 5ετούς θητείας. Τον διευθυντή και το 9μελές ΔΣ θα διορίζει ο υπουργός. Δεν ξεκαθαρίζεται αν θα εκπροσωπούνται ή μη τα σωματεία. Ο διευθυντής θα έχει έξι «ειδικούς συμβούλους», οι οποίοι θα είναι και προϊστάμενοι των τομέων του ΕΚΕΘΕΧ (ελεύθερο θέατρο, χορός, ΔΗΠΕΘΕ, φεστιβάλ, φορείς, αρχείο), ενώ προβλέπονται αρχικά 24 θέσεις προσωπικού.

Χτες ο υπουργός παρουσίασε και την «πλατφόρμα της ετήσιας θεατρικής παραγωγής - Σύστημα Αθήνα». Μια επιτροπή που θα επιλέγει παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιάζονται σε εκπροσώπους ξένων φεστιβάλ, που θα επιλέγουν όποιες θέλουν. Κατά το ΥΠΠΟ πρόκειται για «προβολή του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό». Η «πιλοτική» εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει από 16 έως 20/5. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ