ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Συνεχίστηκαν και χτες οι βίαιες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις του Πακιστάν, όπου χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την αποπομπή του Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι, του επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου, από τον «πρόεδρο» στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ την 9η Μαρτίου. Από τις χτεσινές εξελίξεις ξεχώριζαν η θέση σε διαθεσιμότητα 14 αστυνομικών και η έναρξη διοικητικής έρευνας για την εισβολή στο «Geo TV» την Παρασκευή, οι παραιτήσεις πολλών δικαστικών, αλλά και οι νέες διαδηλώσεις με δεκάδες τραυματίες σε Καράτσι, Λαχώρη, και στην πρωτεύουσα. Ο Τσόντρι, ο οποίος θεωρούνταν υποστηρικτής της χούντας με δημοκρατικό προσωπείο του στρατηγού Μουσάραφ, έπεσε σε δυσμένεια όταν αντιτάχθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων και στην ακολουθούμενη πρακτική των μυστικών υπηρεσιών να «εξαφανίζουν» αντιπάλους του καθεστώτος και υπόπτους ως «τρομοκράτες».
Στο σκηνικό κρίσης παρενέβη από τη Νέα Υόρκη η αυτοεξόριστη πρώην πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο, ηγέτιδα του ΡΡΡ, ή Λαϊκού Κόμματος, που έκανε λόγο για ανάγκη μεταβίβασης της εξουσίας.
Ο Μουσάραφ στο μεταξύ διέψευδε ότι στη χώρα έγινε απόπειρα νέου πραξικοπήματος πριν έξι μήνες - η χώρα «δεν είναι Μπανανία», είπε - ενώ ανακάλυψε ότι εξυφαίνεται συνωμοσία εναντίον του. Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο το ισλαμιστικό ΜΜΑ, όσο και το Λαϊκό Κόμμα και η Μουσουλμανική Ενωση (Ναουάζ) του επίσης εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και τις αδεξιότητες της χούντας με δημοκρατικό προσωπείο ενόψει των γενικών εκλογών εντός 2007. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «ανησυχούν» καθώς ένας κρίσιμος σύμμαχος του Λευκού Οίκου απειλείται.
Ολα αυτά σχετίζονται με τη βέβαιη απόπειρα Μουσάραφ να παραμείνει πρόεδρος και αρχηγός του ΓΕΕΘΑ εφέτος.