Με τη συμπλήρωση των 4 χρόνων - σήμερα - της σφαγής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
«Υπομονή» ζήτησε από τους συμπατριώτες του σε τηλεοπτικό του μήνυμα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εισβολή και τη μετέπειτα κατοχή του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι «πιθανώς θα χρειαστούν μήνες μέχρι να υπάρξει πλήρης επιτυχία των σχεδίων μας» και προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν και αρκετές άσχημες μέρες». Υπεραμύνθηκε της απόφασης για αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να φαίνεται δελεαστική μια άμεση αποχώρηση από το Ιράκ, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την αμερικανική ασφάλεια».
Ανάλογες εκκλήσεις «για υπομονή» είχε απευθύνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ο υπουργός Αμυνας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης ασφαλείας στη Βαγδάτη, αλλά και από την άφιξη των επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών». Ο Γκέιτς, επίσης, τόνισε ότι η «διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ σουνιτών και σιιτών, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου, δεν μπορεί να γίνει με όπλα και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιρακινούς».
«Πρόοδο βλέπει» στο Ιράκ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο Τζον Χάουαρντ, μετά από την αναγκαστική προσγείωση λόγω «βλάβης» του αεροσκάφους που τον μετέφερε από το νότιο Ιράκ, όπου επισκέφθηκε αυστραλέζικα στρατεύματα στη Βαγδάτη, συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Ο Χάουαρντ επέμεινε ότι «τα βήματα είναι αργά αλλά γίνονται» και ότι «τα αυστραλέζικα στρατεύματα θα μείνουν στο Ιράκ όσο χρειάζεται».
«Πρόοδο», πάντως, δε φαίνεται να «βλέπουν» οι ίδιοι οι Ιρακινοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των BBC, ABC, ARD και της εφημερίδας USA Today, το 86% των Ιρακινών είναι εξαιρετικά απαισιόδοξο για το μέλλον του και θεωρεί ότι η ζωή του γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη από τότε που έγινε η εισβολή. Ποσοστό πολύ κοντά στο 71% δηλώνει ότι φοβάται καθημερινά για τη ζωή του και ότι η καθημερινότητά του έχει διαταραχτεί σημαντικά ενώ το 67% κρίνει ως «αναποτελεσματικές» τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.
Ούτε, χτες, φυσικά έλειψαν οι επιθέσεις. Συνολικά, 26 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ εντοπίστηκαν και 30 σοροί ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί. Οι χειρότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Κιρκούκ, όπου σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και σε πλήγμα με όλμους σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 50.
Την ίδια ώρα, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι προγραμμάτιζε την εκτέλεση του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, για σήμερα τα ξημερώματα.