Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διοργανώνεται στην Κύπρο από το ΑΚΕΛ

Ισραηλινοί στρατιώτες κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η Ευρω-Μεσογειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων που διοργανώνει το Ανορθωτικό Κίνημα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) Κύπρου με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος των αριστερών κομμάτων και κινημάτων».

Στη συνάντηση συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Οπως σημειώνει το ΑΚΕΛ: «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ιδιαίτερα οι πόλεμοι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και το Λίβανο, καθώς και η συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Παράλληλα, με τις απειλές για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν η περιοχή απειλείται με έναν ακόμη πόλεμο, οι συνέπειες του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφικές για τους λαούς της περιοχής. Τέλος, η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο Κυπριακό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης που εγκυμονεί κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πολιτικές των ξένων δυνάμεων στην περιοχή, και ειδικά οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για τη λεγόμενη "Νέα Μέση Ανατολή". Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες επέμβασης στις χώρες της περιοχής και επιβολής ξενόφερτων μοντέλων δεν οδηγούν τους λαούς αυτούς στην πρόοδο και την ανάπτυξη αλλά αντιθέτως γεννούν περισσότερα προβλήματα.

Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη και Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή. Με αυτά τα δεδομένα το ΑΚΕΛ ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της Συνάντησης».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έγιναν οι εξής εισηγητικές ομιλίες:

1) «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», από τον Δημήτρη Χριστόφια, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

2) «Πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες της περιοχής», από τον Φράνσις Βουρτς, πρόεδρο της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3) «Οικονομικά δεδομένα, ο ρόλος και η σημασία των πηγών πετρελαίου, το ζήτημα του νερού», από την Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

4) «Το Παλαιστινιακό Πρόβλημα και η επίδρασή του στην ευρύτερη περιοχή», από τον Χάνα Αμιρέχ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης χθές το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τα εξής κόμματα, εκτός φυσικά από το ΑΚΕΛ: ΚΚΕ, ΚΚ Αυστρίας, Κόμμα Λευκορώσων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Αριστερό Κόμμα-ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων, Συνασπισμός, Τουντέχ Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Δημοκράτες της Αριστεράς (Ιταλία), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Λιβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Προόδου και Σοσιαλισμού (Μαρόκο), Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (Νορβηγία), Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Αραβικό Κόμμα ΜΠΑΑΘ Συρίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (Τουρκία), Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (Τουρκία). Από την Παλαιστίνη συμμετέχουν η Παλαιστινιακή Αρχή, το Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα και η Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ενωση (FIDA).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ