Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2007 - αριθ. φύλλου: 9732

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η Κομμούνα
του
Παρισιού

Ο κομμουνάρος Προσπέρ - Ολιβιέ Λισανκαρέ, στην «Ιστορία της Παρισινής Κομμούνας του 1871», που συνέγραψε, με τη βοήθεια του Μαρξ, στα χρόνια της εξορίας του στο Λονδίνο, περιγράφει ως εξής το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα με το ξέσπασμα του πολέμου: «Τα σκυλιά του πολέμου έχουν ξαμοληθεί, ενώ ιαχές αντηχούν στο Παρίσι που οραματίζεται θριάμβους. Οι καλώς ενημερωμένοι δημοσιογράφοι προβλέπουν ότι θα είμαστε στο Βερολίνο μέσα σε 30 ημέρες».

Στον πόλεμο αντιτάχθηκαν τα γαλλικά και τα γερμανικά τμήματα της Πρώτης Διεθνούς. Οι εργάτες είχαν τη δική τους αλληλεγγύη και τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας, μα προπαντός είχαν τη συνείδηση να καταλάβουν πως ο πόλεμος αυτός απειλούσε πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα.


ΣΕΛ.  11   -   14


Νέοι «θεσμοί», αντιδραστικό περιεχόμενο

Αστικός «κοσμοπολιτισμός» υπέρ του τουριστικού κεφαλαίου, εκ διαμέτρου αντίθετος με τις πραγματικές ανάγκες του λαού για ουσιαστική πολιτιστική δημιουργία, είναι το περιεχόμενο των «θεσμών» για τον σύγχρονο πολιτισμό, που παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού.


ΣΕΛ.  3
Στην πρωτοπορία της σύγχρονης μουσικής

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη έρχεται να μας γνωρίσει το έργο ενός πρωτοπόρου δημιουργού, του Γιώργου Σισιλιάνου. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η έκθεση - αφιέρωμα, με τίτλο «Ο Συνθέτης στην Πρωτοπορία της Σύγχρονης Μουσικής», επιχειρεί να αναδείξει τους βασικούς σταθμούς της πορείας του και πτυχές της προσφοράς του.


ΣΕΛ.  5
ΔΙΗΓΗΜΑ
Η φαγάνα

«Το δωμάτιο έχει δύο παράθυρα προς το δρόμο, όχι πολύ μεγάλα, αφήνουν, όμως, αρκετό θόρυβο και φως να περάσει μέσα. Τα πρωινά, ο γέρος κάθεται στη γωνία δίπλα απ' το παράθυρο. Εχει καθαρίσει στο σκονισμένο τζάμι μια στρογγυλή τρύπα και κοιτάει έξω. Ο θόρυβος συνδέει τον άνδρα με τη ζωή». Από το διήγημα του Θωμά Νικολάου.


ΣΕΛ.  8  -  9
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η δύναμη ενός ηφαιστείου

Απρόβλεπτη εξήγηση σε παγκόσμιας κλίμακας λιμό του 18ου αιώνα δίνει πρόσφατη επιστημονική μελέτη. Το καλοκαίρι του 1783 έγινε η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη της τελευταίας χιλιετίας, από την οποία σκοτώθηκαν 9.000 κάτοικοι της Ισλανδίας.


ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ