Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ CIA
Νέος γύρος στην κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ «προβλέπει» ότι η Κίνα θα αυξήσει κατά 10 φορές το πυρηνικό της οπλοστάσιο, εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιό της για δημιουργία αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος - που είναι γνωστό ως το «παιδί του πολέμου των άστρων».

Η ίδια έκθεση αναφέρει πως Ινδία και Πακιστάν είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, ενώ και η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίζει να τοποθετεί πολλαπλές κεφαλές σε πυραύλους, μια τακτική που έχει απαγορευτεί από τη συνθήκη START II.

Ακόμη, η έκθεση «προειδοποιεί» ότι οι ΗΠΑ πιθανώς θα βρεθούν εντός ακτίνας βολής πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας, του Ιράν ή του Ιράκ έως το 2015 - με «επικρατέστερη» την περίπτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας.

Η συγκεκριμένη «έκθεση» μάλλον αποτελεί ένα μέσο πίεσης της «κοινότητας των πληροφοριών» προς τον Αμερικανό πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσον θα εγκρίνει τη συνέχιση του συστήματος Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας (NMD).

Η έρευνα, η οποία κατευθύνεται στο Κογκρέσο, «διέρρευσε» από τη CIA και σε αυτή δεν περιέχονται υποδείξεις σχετικά με το πρακτέο για το σύστημα NMD, ωστόσο υποδεικνύεται ότι η συνέχισή του θα πυροδοτήσει μια νέα φάση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών.

Η Κίνα σήμερα έχει «περίπου» 20 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά ο αριθμός τους θα φθάσει τους 200 αν η «ασπίδα» του NMD κτιστεί, αναφέρει η CIA στην έκθεση που πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στον Κλίντον.

Μια ξεχωριστή, δεύτερη έκθεση της CIA κατηγορεί την Κίνα ότι «κλιμακώνει» τη βοήθεια που παρέχει στο Πακιστάν, όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ αναφέρει επίσης πως βοηθά και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν και τη Λιβύη στα αντίστοιχα προγράμματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ