Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Κυβερνητικό σχέδιο για δημιουργία εθνικής τράπεζας γενετικών δεδομένων

ΤΑΛΙΝ.-

Μετά την, προ δύο ετών, απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να καταχωρήσει και να παραδώσει σε πολυεθνική ερευνητική φαρμακευτική εταιρία το γενετικό υλικό του πληθυσμού της χώρας (270.000 άτομα), χτες, άλλη μία χώρα, η Εσθονία προέβη σε μία παρόμοια κίνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κυβέρνηση της Εσθονίας ενέκρινε σχέδιο για τη δημιουργία μίας «εθνικής γενετικής βάσης δεδομένων», όπου σχεδιάζεται να αποθηκευτεί, να καταχωρηθεί και να μελετηθεί το γενετικό υλικό των δύο τρίτων του πληθυσμού που ανέρχεται σε 1.400.000 άτομα. Η «τράπεζα γενετικών δεδομένων» του εσθονικού λαού σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε προαιρετική βάση, να αρχίσει το επόμενο έτος και να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, με προβλεπόμενο κόστος άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στο εσθονικό Κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα, προκαλώντας ήδη διάσταση απόψεων και θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όσο και μεταξύ των πολιτών. Οι πρώτες αντιδράσεις εστιάστηκαν στο γεγονός πως το τεράστιο, για τα δεδομένα της εσθονικής οικονομίας, κονδύλι των 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να δοθεί για την αποκατάσταση του καταρρακωμένου εθνικού συστήματος υγείας. Αλλοι, επικριτές της απόφασης εστίασαν τις ανησυχίες τους στους κινδύνους από την κακή χρήση του γενετικού υλικού του εσθονικού λαού από φαρμακευτικές, ασφαλιστικές εταιρίες, ακόμη και από την εργοδοσία. Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστήριξε την απόφασή της λέγοντας πως μία γενετική βάση δεδομένων ανάλογη μ' αυτή της Ισλανδίας θα έχει μελλοντικά πολλαπλά οφέλη για τον πληθυσμό της χώρας, όπως γονιδιακές θεραπείες και φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των πολιτών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ