Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στις αντιλαϊκές συμπράξεις στην Υγεία

Ανακοίνωση για την απόφαση ανέγερσης Παιδιατρικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην προωθούμενη κατασκευή και λειτουργία δύο νέων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή για τις ΣΔΙΤ ενέκρινε μεταξύ άλλων και την ανέγερση ενός Παιδιατρικού και ενός Ογκολογικού Νοσοκομείου στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης, σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίσει τη γρηγορότερη κατασκευή και παράδοση νέων φτηνότερων και καλύτερων ποιοτικά νοσοκομείων πλήρως ενταγμένων στο ΕΣΥ. Κρύβει ότι η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι το κόστος κατασκευής νέων νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ είναι υψηλότερο, ο χρόνος ολοκλήρωσής τους μεγαλύτερος ενώ οι νέες υποδομές υπολείπονται σε ποιότητα και ασφάλεια.

Το κύριο είναι ότι τα δύο αυτά νοσοκομεία που θα χτιστούν δε θα ανήκουν στο δημόσιο. Η ιδιοκτησία τους περνά στα χέρια των ιδιωτών-κατασκευαστών. Το ΕΣΥ θα νοικιάζει τις νέες υποδομές πληρώνοντας στους ιδιώτες υπέρογκες ετήσιες πληρωμές σε βάθος 30ετίας. Κατά τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει νέα υπερκέρδη για το κεφάλαιο χρησιμοποιώντας δημόσια χρηματοδότηση.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η επιλογή των ΣΔΙΤ ως μέσων χρηματοδότησης και λειτουργίας νέων κοινωνικών υποδομών και στην περίπτωση αυτή νοσοκομείων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης του εναπομείναντος «δημόσιου» συστήματος Υγείας και στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας.

«Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ συμφωνεί με τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας διατυπώνοντας ενστάσεις διαχειριστικού και μόνο χαρακτήρα. Μεγάλες ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ. Η αντίθεσή του στις συμπράξεις ακυρώνεται από την προγραμματική του θέση περί συνύπαρξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και στο χώρο της Υγείας. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Δημάρχου, της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μίκρας, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, που έβαλαν πλάτες να υλοποιηθεί η πολιτική της μετατροπής της Υγείας σε εμπόρευμα, που θα το πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι» σημειώνει η ΚΟΘ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

«Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν ανάγκη από νοσοκομεία super market. Εχουν αντιθέτως ανάγκη από νέες σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές αλλά και υποδομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πλήρως ενταγμένες σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας απαλλαγμένο από κάθε μορφής επιχειρηματική δράση. Εχουν ανάγκη από ένα σύστημα Υγείας που θα προσφέρει ενιαία και καθολική κάλυψη του πληθυσμού, χρηματοδοτούμενο πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα καλούνται να προασπίσουν και να διευρύνουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην Υγεία, μέσα από την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, των λαϊκών αγώνων, την αποτελεσματική απάντηση στα μονοπώλια και στην πολιτική που τα υπηρετεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ