Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στο Ριάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπου θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά, Αμπντουλάχ. Η συνάντηση, που ανακοινώθηκε χτες, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Το σιιτικό Ιράν και η ουαχαμπιτική Σαουδική Αραβία ουδέποτε είχαν αγαστές σχέσεις. Μάλιστα, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, Τεχεράνη και Ριάντ έφθασαν σε ιδιαίτερα κρίσιμα σημεία, καθώς το δεύτερο κατηγόρησε την πρώτη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων κατά την περίοδο του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος με στόχο την αποσταθεροποίηση του βασιλείου.

Αν και ουδείς αναμένει σημαντική σύσφιγξη σχέσεων, κατά τη συνάντηση αυτή εκτιμάται ότι η σαουδαραβική ηγεσία για να συναινέσει στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, σε μια περίοδο που οι καλοί σύμμαχοί της ΗΠΑ, κλιμακώνουν τις απειλές κατά του Ιράν, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει κάποιο «καλό αντίτιμο». Αυτό, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να είναι η διαβεβαίωση της Τεχεράνης ότι δε θα συμπαραταχτεί με ορισμένα όψιμα αιτήματα κάποιου είδους αυτονομίας που διατυπώνει η σιιτική μειοψηφία της Σαουδικής Αραβίας, που εντελώς τυχαία είναι εγκατεστημένη στις πλουσιότερες πετρελαϊκά περιοχές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, τηλεφωνικώς τώρα, μεταξύ των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χτες, για άλλη μια φορά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα του επιδιώκει το διάλογο και τη διπλωματική λύση.

Τέλος, η Τεχεράνη ανακοίνωσε, χτες, ότι σκοτώθηκαν άλλοι 17 ένοπλοι Κούρδοι αυτονομιστές και 4 στρατιώτες της στις συγκρούσεις που συνεχίζουν να μαίνονται για πολλοστή μέρα, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, εντός ιρανικού εδάφους, στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν. Η ιρανική ηγεσία επανέλαβε το αίτημά της προς τις γειτονικές χώρες (Ιράκ - Τουρκία) να ελέγξουν τη δράση των ενόπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ