Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Στα «μαχαίρια» με κόντρες σε πολλά ταμπλό...

Από τη διαδήλωση στην Τεχεράνη
Από τη διαδήλωση στην Τεχεράνη
ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ακόμη πιο εκρηκτική και πολλαπλώς επικίνδυνη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή διαμορφώνει η δραματική επιδείνωση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, με αφορμή την εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στις 2 Γενάρη μαζί με άλλα 46 άτομα, με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» και βαθύτερες αιτίες τις μεταξύ τους έντονες αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιφέρεια (Συρία, Υεμένη, Λίβανο κ.α.), τη διεθνή γεωπολιτική και ενεργειακή «σκακιέρα».

Γι' αυτό και η εκτέλεση του Σιίτη ιερωμένου, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2012 στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας (όπου είναι η συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα στη χώρα), επικρίνοντας τη σαουδική μοναρχία, μολονότι απέφευγε κάθε αναφορά σε ένοπλη βία κατά των αρχών, έριξε «νέο λάδι σε μία φωτιά» που απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η εκτέλεσή ήταν μία καλά σχεδιασμένη απόφαση της σαουδικής μοναρχίας, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει σαφές μήνυμα όχι μόνον στην Τεχεράνη, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη δύναμη (συμμαχική ή μη...) αποτολμήσει να αμφισβητήσει τη θέση της. Προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο, ο βασιλικός οίκος των Σαούντ και ένα μέρος της ντόπιας αστικής τάξης εμφανίζονται, ανάμεσα στα άλλα, πρόθυμοι να κλιμακώσουν το διχασμό μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, σε μία «ευαίσθητη» γεωπολιτική συγκυρία, κατά την οποία υποτίθεται ότι σαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» συμμετέχουν στις προσπάθειες κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (που βέβαια και αυτοί μαζί με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και φούντωσαν).

Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις...

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αποκεφαλισμός του Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές προκάλεσε άμεσα (όπως άλλωστε αναμενόταν!) θυελλώδεις διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις.

Πρώτα απ' όλα, σήμανε μαζικές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων ατόμων στην Τεχεράνη, όπου μεταξύ άλλων μια ομάδα εισέβαλε στο κτίριο της σαουδαραβικής πρεσβείας, πυρπολώντας ένα μέρος της, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές, ενώ ακολούθησαν μαζικές συγκεντρώσεις, όπου χαρακτηριστικά καίγονταν οι σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις επιθέσεις στη σαουδαραβική πρεσβεία, τονίζοντας τις συλλήψεις 40 υπόπτων και τη σκληρή τιμωρία όσων βρεθούν ένοχοι. Δεκάδες μαζικές διαδηλώσεις Σιιτών έγιναν, επίσης, σε μεγάλες πόλεις του Ιράκ (Βαγδάτη, Νατζάφ, Βασόρα), που ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, να διακόψει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και βομβιστικές επιθέσεις σε δύο σουνιτικά τεμένη στη σιιτική επαρχία Χίλα.

Επίσης, οργισμένες διαδηλώσεις έγιναν και στο Μπαχρέιν και στο Πακιστάν και στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας (όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος της σιιτικής μειονότητας και όπου εδώ και μήνες έχει, ουσιαστικά, μεταφερθεί ο πόλεμος που διεξάγεται στη γειτονική Υεμένη...) «πνίγηκαν» από τη βία των αρχών και το στρατό.

«Σύννεφα» σε Συρία - Υεμένη

Πέρα, όμως, από την κλιμάκωση της έντασης Σιιτών - Σουνιτών, η κλιμάκωση της έντασης Σαουδικής Αραβίας - Ιράν ρίχνει βαριά σκιά στις διπλωματικές διεργασίες που καταβάλλονται εδώ και μήνες σε Συρία και Υεμένη.

Ηδη, ο διεθνής απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, αναχώρησε χτες βράδυ για την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, με επόμενο σταθμό την Τεχεράνη, σε μία μάλλον απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψει ενδεχόμενο «ναυάγιο» των προγραμματισμένων για τις 25 Γενάρη ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία... Βαριά πέφτουν τα σύννεφα και στην προγραμματισμένη για τα μέσα τρέχοντος μηνός έναρξη της διπλωματικής διαδικασίας στον ΟΗΕ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, που έχει κλιμακωθεί μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σ. Αραβίας τον περασμένο Μάρτη...

Σταματούν κάθε σχέση...

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δεν αρκέστηκε μόνο στην προχτεσινή ανακοίνωση της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν. Χτες, ανακοίνωσε και τη διακοπή όλων των αεροπορικών ταξιδιών από και προς το Ιράν, καθώς και την αναστολή των εμπορικών σχέσεων της Σ. Αραβίας με το Ιράν μέχρι νεωτέρας. «Είμαστε αποφασισμένοι», είπε, «να μην επιτρέψουμε στο Ιράν να κινητοποιήσει, να δημιουργήσει, να θεσπίσει τρομοκρατικούς πυρήνες στη χώρα μας ή στις χώρες των συμμάχων μας. Θα απωθήσουμε όλες αυτές τις απόπειρες του Ιράν να εμπλέκεται στις αραβικές υποθέσεις...».

Αυτά ενώ σήμερα εκπνέει το 48ωρο «τελεσίγραφο» που έδωσε στην ιρανική διπλωματική αποστολή, προκειμένου να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία...

Με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν ευθυγραμμίστηκαν άμεσα δύο από τους στενότερους συμμάχους της: Αφενός, η σουνιτική μοναρχία του Μπαχρέιν (που κυβερνά τη σιιτική πλειοψηφία που είχε εξεγερθεί κατά της κυβέρνησης το 2011, αλλά οι διαμαρτυρίες κατεστάλησαν, στη συνέχεια, με την ένοπλη στήριξη της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων...). Αφετέρου, η ισλαμική κυβέρνηση του επί δεκαετίες «προέδρου» του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έμειναν ένα βήμα πίσω, αρκούμενα στην υποβάθμιση της διπλωματικής αντιπροσωπείας τους στο Ιράν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επέκρινε την εκτέλεση του Σιίτη ιερωμένου, δηλώνοντας «βαθιά απογοητευμένος», επικοινώνησε ακολούθως τηλεφωνικά με αξιωματούχους σε Ριάντ και Τεχεράνη και ζήτησε αφενός να επιλύσουν «ειρηνικά» τα μεταξύ τους προβλήματα και αφετέρου να μην εκτροχιαστεί η ειρηνευτική διαδικασία για Συρία και Υεμένη...

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης Σ. Αραβίας - Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να πιέζει τις ηγεσίες των δύο χωρών για θετικά βήματα προς την εκτόνωση της έντασης». Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους με δημοσιογράφους ήταν σφόδρα επικριτικοί για την εμπρηστική, όπως έλεγαν, απόφαση της Σ. Αραβίας να εκτελέσει το Σιίτη ιερωμένο Νιμρ αλ Νιμρ.

Στη Ρωσία, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που θέλησε να μη γίνει γνωστό το όνομά του, εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να μεσολαβήσει ώστε να πέσει η ένταση στις σχέσεις Σ. Αραβίας - Ιράν, δεδομένων των πολύ καλών σχέσεων που έχει η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και με τις δύο πλευρές.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε από τις δύο χώρες να αποκλιμακώσουν την ένταση και να προστατεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία σε Συρία και Υεμένη.

Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε Ριάντ και Τεχεράνη να χρησιμοποιήσουν «όλες τις πιθανότητες για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων», επίλυση των πολέμων σε Συρία και Υεμένη και σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει αυστηρότερη την πολιτική του όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Στην Κίνα, αξιωματούχοι εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως ανήσυχοι για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, καλώντας τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, τονίζοντας με νόημα ότι η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια των διπλωματικών αποστολών θα πρέπει να είναι εγγυημένες από όλους.

Στο Λίβανο, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προέβλεψε την «καταστροφή» της Σ. Αραβίας και θεώρησε ότι η εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ