Κυβέρνηση, εταιρεία και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες μεθοδεύουν την απαλλαγή του εργοστασίου από τους εργαζόμενους που απέμειναν μετά τις απολύσεις του Δεκέμβρη
Motion Team |
Οι ευθύνες κυβέρνησης, εταιρείας και συνδικαλιστικών ηγεσιών για το κλείσιμο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρες |
Ετσι συμφωνήθηκε η απόλυση 220 εργαζομένων -οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν τέλος Δεκέμβρη του 2006 - και η συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου με τους 145 εργαζόμενους που θα απέμεναν. Για τους απολυμένους ανακοινώθηκαν μια σειρά κίνητρα και μέτρα στήριξης 6ετούς διάρκειας. Επίσης, ανακοινώθηκε η δυνατότητα ένταξης σ' αυτά τα μέτρα και όσων εργαζόμενων αποφασίσουν να αποχωρήσουν μέσα στο επόμενο 6μηνο. Σήμερα, δύο μήνες μετά, η ΒΦΛ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Ενισχύει έτσι την ανασφάλεια των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον. Ετσι ο εκβιασμός «ή αποχωρείς μέσα στο 6μηνο ή μένεις ξεκρέμαστος», πιέζει ασφυκτικά τους εργαζόμενους που απέμειναν.
Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνάντηση του σωματείου με εκπροσώπους της εταιρείας με σκοπό να λυθούν εκκρεμότητες σχετικά με την εφαρμογή της ΣΣΕ του 2006. Στη διάρκεια της συνάντησης, η επιχείρηση ζήτησε, και η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του σωματείου αποδέχτηκε, να γίνει έρευνα στο εργοστάσιο ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εργαζόμενοι θέλουν να φύγουν, ώστε να γνωρίζει αν μπορεί να λειτουργήσει τις μονάδες.
Η πρόταση δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία. Ηδη, εδώ και 15 μέρες, το σωματείο έχει κάνει «διερεύνηση», από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να αποχωρήσει, αβέβαιοι για το εργασιακό τους μέλλον. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο η πλειοψηφία του σωματείου πραγματοποίησε και το «μνημόσυνο», με τη φιέστα που έστησε στο εργοστάσιο για την κοπή της πίτας, στην οποία μάλιστα είχαν κληθεί να παραστούν ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, ο ΥΜΑΘ Γ. Καλαντζής και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος.