Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος...

Ηταν αναμενόμενη η σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φάνηκε και συνεχίζει να ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, για το θέμα του νόμου - πλαισίου των ΑΕΙ. Ολο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει πια ότι και στο θέμα της Παιδείας τα δυο κόμματα έχουν ταυτόσημη πολιτική. Δεν είναι όμως μόνο γι' αυτό αναμενόμενη η σύμπλευσή τους στο νόμο - πλαίσιο. Οι αναδιαρθρώσεις που φέρνει αυτός ο νόμος - όπως παραδέχτηκε στη Βουλή και η υπουργός Παιδείας - πηγάζουν απευθείας από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις αποφάσεις της Λισαβόνας και τη Διακήρυξη της Μπολόνια. Σ' αυτά τα «ευρωευαγγέλια» έβαλαν τις υπογραφές τους τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, δεν έχουν μετανιώσει μέχρι τώρα γι' αυτό, δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις θέσεις τους, που είναι υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πει πρόσφατα ότι θα αρκούσε και μόνο το άρθρο του νόμου για τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα για να φέρει τους νόμους της αγοράς μέσα στα ιδρύματα, για να κάνει τα δημόσια ιδρύματα να λειτουργούν σαν ιδιωτικά. Επιβεβαιώνοντάς την, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε προχτές στη Βουλή ότι θα έφταναν μόλις τέσσερα άρθρα για το νόμο - πλαίσιο, ένα από τα οποία θα πρέπει να είναι αυτό για τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι, στο κομβικό σημείο του νόμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα. Μέσω αυτών των τετραετών προγραμμάτων θα ελέγχεται συνολικά η προσαρμογή των ιδρυμάτων στις απαιτήσεις της αγοράς.

Το ΠΑΣΟΚ λέει να κάνουν τα ιδρύματα ό,τι θέλουν, σαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι ασύδοτες στον καπιταλισμό και να ρυθμίζονται τα περισσότερα θέματα των ΑΕΙ με τους εσωτερικούς κανονισμούς. Αρα ταυτίζονται με τη ΝΔ και στο θέμα των εσωτερικών κανονισμών, ενώ, βέβαια, μέσα στο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης ενυπάρχει όλη η λογική του ΠΑΣΟΚ για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων. Συμφωνούν ακόμα και σε λεπτομέρειες του νόμου όπως τα συγγράμματα: Η κυβέρνηση λέει να διανέμεται δωρεάν μόνο ένα σύγγραμμα σε κάθε μάθημα και τα υπόλοιπα να τα πληρώνει ο φοιτητής, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει να τα εκτυπώνει ο φοιτητής από το Ιντερνετ, πράγμα που κοστίζει όσο και η αγορά τους. Δηλαδή, ο λογαριασμός πάλι στο φοιτητή να έρχεται!

Ηταν χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δε θέλει την απόσυρση του νόμου, απλά προχώρησε τη ...σκέψη της ΝΔ ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο νόμος - πλαίσιο και η αξιολόγηση πρέπει να αφορούν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δηλαδή, «κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος», δεν προλαβαίνει να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των θέσεών του ο ένας, τις κάνει νόμο ο άλλος... Και το βασικότερο είναι ότι ο κοινός τους δρόμος τραβάει στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τα συμφέροντα του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ